Niet gecategoriseerd

Huisarts krijgt waarschuwing en berisping

Array

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle heeft twee ingediende klachten tegen een huisarts uit Zaltbommel als terecht beoordeeld. De huisarts kreeg een waarschuwing en een berisping.
  Een 23-jarige man die slachtoffer was van zinloos geweld en een 60-jarige vrouw, die met hartproblemen kampte hebben een klacht ingediend tegen de huisarts, omdat deze in 2003 onvoldoende aandacht geschonken aan de patiënten die een beroep op hulp deden.

Het tuchtcollege gaf de huisarts een waarschuwing voor de behandeling van de man. De man was midden in de nacht door passanten van zijn fiets was getrokken en mishandeld. De huisarts weigerde hem te zien toen hij tien minuten later voor een consult kwam dan met de politie was afgesproken. Hiervan zegt het tuchtcollege dat de arts niet naar de reden van de verlate komst heeft gevraagd en evenmin bij de politie naar zijn gezondheidstoestand heeft geïnformeerd. De arts verwees de man door naar het ziekenhuis, zonder hem te vragen of hij vervoer kon regelen. Hiermee heeft de huisarts een onaanvaardbaar risico genomen temeer daar het om een onbekende patiënt ging.
In de andere zaak werd een zwaardere maatregel, namelijk een berisping, opgelegd, zo meldt het Brabants Dagblad. De huisarts is ernstig tekortgeschoten bij de behandeling van de vrouw, zo oordeelde het tuchtcollege.

Na een eerder consult en een telefoontje werd de 60-jarige vrouw doorgestuurd naar het ziekenhuis, omdat de huisarts eventuele cardiale klachten vermoedde. Het tuchtcollege oordeelde dat de arts nooit zo had mogen verwijzen, zonder de patiënte opnieuw te onderzoeken. Ook het feit dat de vrouw met eigen vervoer naar het vijftien kilometer verderop gelegen ziekenhuis werd gestuurd, keurde het tuchtcollege af. De huisarts had, als hij de vrouw niet had kunnen onderzoeken, in ieder geval een ambulance moeten bellen.

Het tuchtcollege verwijt de huisarts verder dat die het tweede telefoontje van de patiënte niet zelf heeft beantwoord. Dit werd overgelaten aan de partner van de huisarts, die de vrouw adviseerde paracetamol in te nemen. Het tuchtcollege achtte een berisping nodig, omdat de huisarts tijdens de zitting niet heeft laten blijken dat hij zich ervan bewust was dat de patiënte onderzocht had moeten worden of dat er op zijn minst een ambulance had moeten komen.
Bron: MedNet/Brabants Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.