Niet gecategoriseerd

Steeds vaker patienten naar een ZBC

Array

Privé-klinieken werken wachtlijsten weg Een groeiend aantal verzekerden komt via hun verzekeraar bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) terecht. Bij Agis en Achmea wordt bijna 40 procent van de patiënten die op een wachtlijst staan door ZBC’s geholpen.
Bij VGZ-IZA en CZ bedroeg dit percentage vorig jaar respectievelijk 28 en 25 procent. Alles bij elkaar gaat het om een kleine tienduizend patiënten.

Strenge criteria
Volgens woordvoerder Rieke Celebi zou Agis nog meer verzekerden kunnen doorbemiddelen naar ZBC’s, ware het niet dat patiënten om voor behandeling door een ZBC in aanmerking te komen aan strikte medische criteria moeten voldoen. Dit heeft te maken met de beperkte mogelijkheden voor medische achtervang die ZBC’s hebben in geval van medische complicaties.
Zelf op zoek
CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen houdt er rekening mee dat het totale aantal patiënten dat door ZBC’s wordt behandeld hoger is dan de op basis van de wachtlijstgegevens kan worden vastgesteld. Verzekerden gaan met name via internet steeds vaker zelf op zoek naar behandelmogelijkheden, om vervolgens toestemming van de verzekeraar te vragen. Dergelijke gegevens worden niet verdisconteerd in de wachtlijstbemiddeling.

Regionale verschillen
De opmars van de ZBC’s is ook terug te zien in cijfers van het ministerie van VWS. Waren er in 2004 nog vijftig ZBC’s, op dit moment zijn dat er ruim tachtig. De opmars van de ZBC’s laat wel duidelijke regionale verschillen zien. Vooral verzekeraars die in de Randstad actief zijn doen een beroep op ZBC’s. Verzekeraar Menzis, die vooral in Noord- en Oost-Nederland actief is, bemiddelt slechts 6 tot 7 procent van de wachtlijstpatiënten naar ZBC’s door. Ook valt op dat kleine verzekeraars minder zaken doen met ZBC’s dan grote. Azivo en DSW bijvoorbeeld bemiddelen vrijwel niet door naar ZBC’s.

Voorkeur voor reguliere zorg
Ondanks het groeiend belang van ZBC’s bij het wegwerken van de wachtlijsten geven de meeste verzekeraars de voorkeur aan reguliere zorg. Het kwaliteitsaspect speelt hierbij een belangrijke rol, stelt CZ-woordvoerder Van Gardingen. “We zijn enigszins huiverig voor extramuraal werkende specialisten die een eenmanszaakje beginnen, zonder zorgapparaat en back-up.”

Kwaliteit beoordelen
Om de kwaliteit van de ZBC’s vast te stellen, gebruikt CZ de gegevens van de Inspectie. Die stelde vorig jaar vast dat de kwaliteit in ZBC’s niet altijd aan de maatstaven voldoet. “Met ZBC’s die niet voldoen aan de eisen doen we geen zaken”, aldus Van Gardingen.

Bron: ZorgVisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.