Niet gecategoriseerd

Efficiëntere werkverdeling binnen ziekenhuis kostenbesparend

Hogere productie bij gelijkblijvende kosten, tevredenheid patiënten gestegen en meer tijd voor directe patiëntenzorg. Dit zijn resultaten uit de vorig jaar gestarte samenwerking tussen het Voorburgse ziekenhuis Reinier de Graaf en Assist zorgondersteunende services. Een efficiëntere verdeling van de werkzaamheden over de verschillende medewerkers binnen het ziekenhuis is volgens beide partijen de sleutel tot succes.

De patiënt in het Reinier de Graaf heeft met één zorgondersteunende functionaris te maken. Ook zorgondersteunende taken van verpleegkundigen worden door de functionaris gedaan. Daardoor kunnen verpleegkundigen meer tijd besteden aan specialistische taken.
Annelies ten Broek, manager Facilitair Bedrijf van de Reinier de Graaf Groep, zegt dat verpleegkundigen bijna 19 procent minder tijd hebben besteed aan ondersteunende taken, waardoor het aandeel directe patiëntenzorg is gestegen. ‘Daarnaast toont evaluatie van het project aan dat we tegen ongeveer gelijkblijvende kosten een productiestijging van 12 procent in het ziekenhuis hebben gefaciliteerd. Verder is de patiënttevredenheid gestegen van het rapportcijfer 7,8 in 2004 naar 8,2 in 2005.’

Reinier de Graaf is een algemeen ziekenhuis dat zich richt op de inwoners van Delft, het Westland, Voorburg, Rijswijk, Den Haag-Zuidwest en de plaatsen Pijnacker en Nootdorp. Binnen de Reinier de Graaf Groep zijn circa drieduizend mensen werkzaam, onder wie 165 medisch specialisten. Er zijn dertig specialismen.
Assist is een initiatief van Vebego dat in de praktijk is uitontwikkeld in samenwerking met het facilitair bedrijf en de zorgorganisatie van de Reinier de Graaf Groep.

Bron: Reinier de Graaf Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.