Niet gecategoriseerd

Dodelijke bacterie lijkt onder controle

Array

Het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp denkt na ongeveer acht maanden de dodelijke darmbacterie ‘clostridium difficile’ onder controle te hebben. Al twee weken zijn geen nieuwe gevallen aan het licht gekomen. En de mensen die besmet zijn, zijn aan de beterende hand. De epidemie lijkt eindelijk onder controle.

,,Maar het kan morgen weer oplaaien”, zegt ziekenhuishygiënist Karina Nolte. De darmbacterie eiste dit jaar in Nederlandse ziekenhuizen zeker vier doden. Hoewel ook in het Spaarne Ziekenhuis de agressieve vorm van clostridium difficile op grote schaal voorkwam, overleed hier, voor zover bekend, niemand na besmetting. Al kun je dat nooit honderd procent garanderen, aldus Nolte.

Ook in het Rode Kruis Ziekenhuis en het Kennemer Gasthuis is de darmbacterie gesignaleerd. Het RTL4-programma Editie NL meldde gisteravond dat in deze regio één bewoner van een verpleeghuis na besmetting is overleden.
De laatste acht maanden zijn in het Spaarne Ziekenhuis ruim vijftig patiënten besmet geweest met de agressieve vorm van de darmbacterie. ,,Maar we hebben hier in die tijd acht- tot negenduizend patiënten gehad”, relativeert L. Sluis, lid van de Raad van Bestuur van het Spaarne Ziekenhuis. ,,Maar iedere patiënt is te veel.”

Het gaat om een ‘vreselijk gevaarlijke bacterie’, aldus ziekenhuishygiënist Nolte. Niet alleen omdat-ie dodelijk kan zijn, maar ook omdat behandeling moeilijk is. Zo overleeft de ‘clostridium difficile O27’ makkelijk. De bacterie kan voor een darmontsteking zorgen, waardoor de besmette persoon de kans loopt last te krijgen van zeer ernstige diarree. Juist antibiotica kunnen fataal zijn voor mensen die besmet zijn.

Om de epidemie het hoofd te bieden, zijn in het Spaarne Ziekenhuis besmette patiënten afgezonderd. Ook zijn kamers ‘nog beter’ gereinigd dan normaal.

Bron: Haarlems Dagblad