Niet gecategoriseerd

Minder contaminatie urinesamples dankzij nieuwe UCD

Array

Een nieuwe urine-collection device (UCD) die automatisch midstream urine (MSU) samples opvangt zorgt ervoor dat de samples veel minder gecontamineerd raken dan met de momenteel gangbare methoden. Contaminatie van urine samples voor microbiologische analyse bij vrouwen leidt tot ambiguïteit en onnodige kostenverhoging. De oorzaak ligt onder meer in suboptimale opvangprocedures.

In dit onderzoek werden 2.823 vrouwen uit vier centra betrokken. Bij de helft van hen werd de urine opgevangen met conventionele methoden, de andere helft maakte gebruik van een nieuwe MSU UCD (de Whiz®, JBOL Ltd, Oxford, UK). De MSU samples die met de UCD werden verkregen hadden significant lagere "mixed growth samples" (9% vs 14%) en "heavy mixed growth samples" (1,2% vs 3,0%)
Opnieuw testen was bij deze groep ook lager (11% vs 16%). "Klinisch insignificante groei" kwam meer voor (86% vs 82%). De proefpersonen gaven de voorkeur aan de UCD, zo bleek uit interviews. Geconcludeerd wordt dan ook dat minder contaminatie optreedt bij gebruik van de UCD en dat de patiënten er gelukkiger mee zijn.

Bron: BJU International