Niet gecategoriseerd

Zwakbegaafde vaak aan verkeerde zorgloket

Array

Jongeren met gedragsproblemen in gehandicapteninstelling

De gehandicaptenzorg krijgt steeds vaker te maken met zwakbegaafde jongeren met gedragsproblemen die elders niet terecht kunnen.
Steeds meer jongeren met gedragsproblemen belanden volgens onderzoek in gehandicapteninstelling.

Jeugdzorg biedt geen hulp
Tussen 1998 en 2003 is dit aantal jongeren verdrievoudigd tot drieduizend. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De jongeren hebben een ernstige gedragsstoornis of een autistische of andere psychische aandoening. Ze moeten strikt genomen door de jeugdzorg of de geestelijke gezondheidszorg worden geholpen, maar konden daar kennelijk geen hulp krijgen, aldus het rapport.

Aanzuigende werking
Onderzoeker Isolde Woittiez vermoedt dat de goede zorg die van oudsher in de gehandicaptenzorg geboden wordt een aanzuigende werking heeft op jongeren. Die zouden deels zelf komen en deels doorverwezen worden door jeugdinstellingen. Bovendien was er de laatste jaren meer geld beschikbaar in de gehandicaptenzorg waardoor meer mensen geholpen konden worden.

IQ te hoog
Formeel horen zwakbegaafde jongeren, met een IQ tussen de tachtig en negentig, niet thuis bij de gehandicaptenzorg. Daarvoor is hun IQ te hoog. Toch krijgen dit soort jongeren steeds vaker toegang tot de gehandicaptenzorg, omdat zorginstellingen zelf een andere IQ-grens hanteren.

Vijftienduizend extra
Als het aandeel zwakbegaafden in de gehandicaptenzorg in dit tempo blijft groeien, zullen er volgens het rapport in 2020 minimaal vijftienduizend mensen extra moeten worden geholpen.

Bron: De diverse bronnen