Nieuw onderwijsprogramma VUmc

De opleiding geneeskunde van VU medisch centrum is vernieuwd. Op 5 september starten bijna 400 eerstejaars met dit competentiegerichte programma: VUmc-compas. VUmc-compas leert studenten kennis, vaardigheden en gedrag te integreren. Deze competenties zijn gebaseerd op acht rollen die iedere basisarts moet beheersen. De start van dit nieuwe programma wordt feestelijk ingeluid met de speciale voorstelling M is for Medicine 2 gemaakt door Saskia Boddeke en Peter Greenaway m.m.v. Orkest de Volharding.

Aanleiding voor de vernieuwing vormt de behoefte aan een betere aansluiting bij de voor- en vervolgopleiding, nieuwe onderwijskundige inzichten en een veranderende maatschappelijke vraag naar medische zorg. Vanaf dag één van de studie staat het verhaal van de patiënt centraal. Niet alleen om te achterhalen wat deze mankeert, maar ook om te ervaren hoe je als arts het beste met een patiënt kunt omgaan.
Daarvoor is kennis nodig, maar je moet ook weten hoe je deze kennis kunt toepassen. VUmc-compas leert studenten om hun kennis, vaardigheden en gedrag te integreren. Zo verwerven ze competenties, die ze professioneel kunnen inzetten in hun werk als arts. VUmc-compas is gebaseerd op acht rollen die een arts moet kunnen vervullen. Zeven rollen zijn in Canada door patiënten geformuleerd: medisch expert, communicator, academicus, samenwerker, organisator, gezondheidsbevorderaar en beroepsbeoefenaar. VUmc heeft hieraan de rol van reflector toegevoegd. VUmc-compas is vormgegeven door docenten, studenten en medewerkers van het onderwijsinstituut VUmc.

Het programma wordt op 5 september feestelijk ingeluid met een speciale voorstelling van Saskia Boddeke en Peter Greenaway: M is for Medicine 2. De voorstelling is gebaseerd op Greenaway’s productie uit de jaren ’80 M is for Mozart. Wij nodigen u uit om deze bijzondere deze bijzondere voorstelling, uitgevoerd door drie dansers, een sopraan en Orkest de Volharding bij te wonen!

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen