Niet gecategoriseerd

Britten mogen klonen

Array

Britse wetenschappers van het Newcastle’s Centre for life hebben gisteren toestemming gekregen om menselijke embryo’s te klonen voor het verkrijgen van stamcellen. De Britten lopen dankzij het besluit van de Britse autoriteit nu voorop met deze veelbelovende techniek.

De techniek waar het om gaat is dezelfde als waar het beroemde kloonschaap Dolly mee op aarde kwam. Maar het gaat hier niet om reproductief klonen maar om therapeutisch klonen. Bij therapeutisch klonen worden er wel embryo’s vermenigvuldigd uit volwassen cellen maar deze mogen zich niet verder ontwikkelen. Uit de zich ontwikkelende embryo’s worden alleen de stamcellen gehaald waarna de rest wordt vernietigd.
 
Het Centre for Life in Newcastle. Hier gaat het allemaal gebeuren.

De Britten lopen dankzij de goedkeuring van de Britse autoriteiten nu voor op de rest van de wereld. In Amerika wordt er geen geld van de regering aan therapeutisch klonen besteed. Alleen onderzoekers die gefinancierd worden uit de particuliere hoek kunnen met de nieuwe techniek aan de slag. In Nederland is het kweken van embryo’s nog tenminste verboden tot 2007. Dit besluit werd genomen in 2002 toen de embryowet van kracht ging. Na 2007 wordt de wet opnieuw geëvalueerd. In Nederland mogen onderzoekers wel experimenteren met stamcellen die verkregen zijn uit overgebleven embryo’s van IVF behandelingen. Maar deze zijn schaars. Vandaar ook dat de Britten zo blij zijn. Eén van de aanvragers Professor Alison Murdoch: "we zijn absoluut helemaal door het dolle, de nieuwe techniek biedt zo veel mogelijkheden. Ons onderzoek van de afgelopen jaren komt nu echt op een hoger plan."

Het mooie van stamcellen is dat ze de mogelijkheid hebben om uit te groeien tot iedere cel die je maar wil. Op die manier kun je bijvoorbeeld aan levercellen of zenuwcellen komen. Zieke of kapotte cellen kunnen dan vervangen worden door gezonde cellen. Onderzoekers verwachten dat ze in de toekomst ziekten als Alzheimer, Parkinson of diabetes kunnen behandelen. Doordat de uiteindelijk verkregen cellen afkomstig zijn van de patiënt ontstaat er bij de behandeling geen afstotingsreactie. Dit is dan ook een van de grote voordelen ten opzichte van transplantatie met donorweefsel.

Maar voor het zover is moet er nog een hoop onderzoek gedaan worden. Alison:" we moeten nog minstens vijf jaar hard werken in het laboratorium voordat we studies met patiënten kunnen uitvoeren". Maar ze voegt er aan toe dat die tijd wat verkort kan worden als er nog meer geld beschikbaar komt. De Britten zijn dan ook vanaf nu hard op zoek naar meer geldschieters. Bron: Kennislink.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.