Niet gecategoriseerd

PTSS na oorlog geeft slechtere gezondheid

Array

Ex-soldaten vaker hartklachten en kanker Soldaten die na hun ervaringen last hebben van post traumatische stressyndromen (PTSS) hebben vaak een slechtere gezondheid. Dat blijkt verschillende onderzoeken.
Veteranen die lijden aan een psychische aandoening krijgen vaker te maken met hartziektes en verschillende soorten kanker dan mede-veteranen. Dat schrijft New Scientist op haar website.


Onbekende oorzaak
Hoe dat komt is nog onbekend, maar onderzoeker Joseph Boscarino vermoedt dat de oorzaak ligt in de verandering van het immuniteitssysteem en de hormoonspiegels bij mensen met oorlogservaring. Boscarino en zijn team onderzochten circa 18.000 veteranen en verdeelden ze in twee groepen: Een groep die een stress-stoornis (PTSS) had en een groep die dat niet had.

Vaker zelfmoord
Het onderzoek bracht zeer aanzienlijke verschillen aan het licht wat betreft de doodsoorzaak van de twee groepen. De oorlogsveteranen met PTSS stierven vaker als gevolg van hartziekten en kanker. Ook pleegde de groep met PTSS veel meer zelfmoord, of kwamen ze om als gevolg van ongelukken of drugsgebruik. Volgens onderzoekers is het duidelijk dat angst en depressie een negatief effect heeft op het menselijk lichaam. Het hart wordt er kwetsbaarder van en het risico op bloedklonters neemt toe.

Bron: New Scienctist
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.