Internetbehandeling populair onder werkende hoogopgeleiden met drankprobleem

Array

De nieuwe online behandeling van mensen met een alcoholprobleem blijkt succesvol en geeft opzienbarende resultaten. De voor de reguliere verslavingszorg zo moeilijk bereikbare drinkers – vrouwen, goed opgeleiden en werkenden – willen online hulp op www.alcoholdebaas.nl. Dit is een belangrijke doorbraak voor de verslavingszorg. Het aantal online aanmeldingen van vrouwen en werkenden ligt ruim twee keer zo hoog als bij de reguliere, face-to-face behandeling. Een zeer groot aantal, meer dan de helft van de deelnemers, is hoog opgeleid. Het alcoholgebruik van de eerste deelnemers die de behandeling hebben afgerond is fors gedaald en ook gezondheidsklachten blijken na de internetbehandeling te zijn afgenomen.

Sinds de start van www.alcoholdebaas.nl op 21 maart jl. overstijgt het aantal aanmeldingen de verwachtingen. Er meldt zich bovendien een heel andere groep mensen dan degenen die naar een verslavingszorginstelling toegaan voor hulp en behandeling. Opvallend is dat de online therapeuten een verdubbeling van het aantal deelnemende vrouwen waarnemen ten opzichte van de reguliere, face-to-face behandeling. De reguliere cliëntenpopulatie bestaat voor 23% uit vrouwen en bij internetbehandeling is dat 48%. Ten aanzien van werk is het verschil nog groter: van de face-to-face cliënten heeft slechts 33% werk en bij alcoholdebaas.nl heeft 73% nog een baan. Het opleidingsniveau ligt ook flink hoger. Van de cliënten die zich bij de reguliere behandeling melden is 15% hoog opgeleid, terwijl 52% van de alcoholdebaas.nl deelnemers een opleiding op HBO niveau of hoger heeft.

De online deelnemers willen het tij keren en eerder aan hun drankprobleem werken. Bekend is dat veel drinkers al 10 jaar of langer in de problemen zitten voordat ze hulp zoeken. Alcoholdebaas.nl biedt uitkomst aan mensen die niet zo snel hulp zullen zoeken bij de reguliere hulpverlening. Dat is vanuit preventief oogpunt heel waardevol.

Bron: Alcoholdebaas.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen