Kiezen voor en door chronisch zieken

Array

Vrijdag 4 november start in het Universitair Medisch Centrum Groningen de Week van de Chronisch Zieken met een publieksdag over het maken van keuzen in de zorg. De week duurt tot en met donderdag 10 november 2005 en heeft als thema Kiezen voor ….

In de gezondheidszorg en de sociale zekerheid krijgen chronisch zieken en mensen met een handicap steeds meer eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden. Dit klinkt aantrekkelijk, maar er is ook een keerzijde. Het maken van keuzen brengt namelijk ook veel onzekerheid mee. Men kan niet alleen kiezen, men móet kiezen. De introductie van de nieuwe Zorgverzekeringswet en de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) zijn slechts een paar voorbeelden.
Om goede keuzes te maken moet men in ieder geval over voldoende kennis en informatie beschikken. Tijdens de Week van de Chronisch Zieken zijn er dan ook talloze voorlichtingsbijeenkomsten voor mensen met een chronische aandoening of handicap, en voor mantelzorgers. Veel Centra voor Werk en Inkomen hebben tijdens de Week speciale informatiemarkten voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast er zijn ook veel sport- en ontspanningsactiviteiten. Donderdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Die dag is het ook Nationale Verwendag waarop mensen met een chronische ziekte die langdurig in zorginstellingen verblijven, eens extra verwend worden.

Het weekprogramma is te vinden in magazine Chronisch Ziek 2005 dat vanaf begin oktober gratis verkrijgbaar is bij apotheken en de afdelingen patiëntenvoorlichting van ziekenhuizen. Het magazine kan ook besteld worden bij Korrelatie, telefoonnummer 0900-1450 (30cpm). Het weekprogramma en het magazine staan ook op www.chronischziek.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen