Niet gecategoriseerd

Intensive-care afdelingen schatten eigen competenties te hoog in

Array

De helft van alle intensive care-afdelingen schat het eigen niveau van zorg te hoog in. Hierdoor lopen ernstig zieke patiënten het risico op een afdeling terecht te komen waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Intensive care-afdelingen moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Op een intensive care liggen patiënten die zonder intensieve behandeling een grote kans hebben om te overlijden. Intensive care-afdelingen zijn onder te verdelen in drie niveaus: hoog, midden en laag. Het hoogste niveau is geschikt voor patiënten met het hoogste overlijdensrisico. Een groot aantal afdelingen voldoet niet aan de kwaliteitseisen die bij het eigen genoemde niveau hoort. De inspectie eist dat het veld voor 1 januari 2006 richtlijnen opstelt voor een eenduidige niveau-indeling, omdat de indeling nu niet scherp is.

Bij de helft van de afdelingen is niet duidelijk wie medisch eindverantwoordelijk is, omdat daar geen goede afspraken over zijn gemaakt. Dit verhoogt het risico op onverantwoorde en onveilige zorg. Goede afspraken over de medische eindverantwoordelijkheid zijn een voorwaarde voor verantwoorde zorg. Op intensive care-afdelingen van het laagste niveau werken meestal geen of weinig intensivisten, terwijl deze specialisten zich juist hebben toegelegd op de zorg voor intensive care-patiënten. Op sommige afdelingen werken zoveel verschillende medisch specialisten, dat het verwarrend is voor het verplegend personeel.

Het transport van instabiele patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis is slecht georganiseerd. Alle ziekenhuizen moeten wel eens een ernstig zieke patiënt vervoeren. Dit komt maar zo weinig voor dat ze niet genoeg ervaring opbouwen. Slechts twee intensive care-afdelingen van het hoogste niveau beschikken over de juiste voorzieningen om ernstig zieke patiënten op te halen. Door personeelstekort is er te weinig medisch en verpleegkundig personeel. Soms worden patiënten vervoerd door regulier ambulancepersoneel, terwijl dit onder deskundige begeleiding moet. Niet alle ziekenhuizen beschikken over de juiste mobiele apparatuur en medicatie.

Er moeten op korte termijn regionale afspraken komen voor het transport van instabiele patiënten. Afgelopen jaar is al gewerkt aan het opstellen van richtlijnen om de drie niveaus van de intensive care af te bakenen. De inspectie toets in 2006 alle intensive care-afdelingen opnieuw aan deze richtlijnen om te kijken of de kwaliteit van zorg is verbeterd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.