Niet gecategoriseerd

Bacterie nu onder controle

Array

Het St Jansdal ziekenhuis lijkt de gevreesde darmbacterie die verscheidene slachtoffers heeft gemaakt, nu definitief onder controle te hebben. De huidige situatie in Harderwijk is zo dat de speciale isolatie – afdeling wordt opgeheven en dat andere maatregelen met betrekking tot hygiëne worden versoepeld. ‘We gaan terug naar het oude niveau van voor de besmetting’, zegt woordvoerster Constantine van der Veen. Wel wordt voorlopig het anti-bioticabeleid gehandhaafd. Er zijn nog vier patiënten die in het ziekenhuis worden verpleegd, maar dat gebeurt niet meer op de speciale afdeling waarop zij eerder werden afgezonderd.Ze worden volgens woordervoerster Van der Veen nu behandeld op de ‘eigen afdeling’. ‘Maar de situatie is nu onder controle’, voegt ze eraan toe.

Het totale aantal patiënten dat met de boosdoener, de darmbacterie clostridium difficile, werd besmet, bedraagt 45.

Het St Jansdal houdt dus nog even de vinger aan de pols, omdat de clostridium difficile nooit helemaal uit te bannen is.

De darmbacterie heeft niet alleen in St Jansdal slachtoffers gemaakt.

Overleden

In Harderwijk overleden drie mensen aan de gevolgen van de besmetting. Ook in Amsterdam sloeg de bacterie toe, namelijk in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Daar overleed een van de negen met de bacterie besmette patienten.

In totaal werden vier ziekenhuizen in ons land deze zomer met de darmbacterie geconfronteerd. Dat waren naast het St Jansdal, het Meanderziekenhuis in Amersfoort, het al genoemde AMC en het verpleeghuis Sonnevanck, eveneens in Harderwijk.

In normale gevallen is de bacterie onschadelijk.

Baby’s

Tachtig procent van alle babies heeft de bacterie in de darmen en negen procent van de volwassenen loopt met clostridium difficile rond zonder er ziek van te worden. De bacterie kan alleen toeslaan bij ernstig verzwakte patiënten.

Het ziekenhuis in Harderwijk had als beleid dat bij de berichtgeving over de darmbecterie rekening werd gehouden met de gevoelens van de nabestaanden. Dat had bijvoorbeeld tot gevolg dat nadat een derde slachtoffer was overleden, zijn dood pas twee weken later bekend werd gemaakt.

Bron: De Stentor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.