Niet gecategoriseerd

Clientenraden functioneren niet

Array

Cliëntenpanels mogelijk goed alternatief

Veel ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties slagen er niet in goed functionerende cliëntenraden op te tuigen. Dat stelt promovenda Gerdien van der Voet in haar proefschrift De kwaliteit van de WMCZ als medezeggenschapsrecht.
Veertig procent van de ziekenhuizen heeft geen cliëntenraad. Van de overige zestig procent heeft een groot deel de cliëntenraad gekortwiekt door het verzwaarde adviesrecht af te schaffen.

Witte raaf
Van der Voet: "Een ziekenhuisbestuurder zei me dat veel ziekenhuizen alleen een cliëntenraad instellen om van het gezeur af te zijn. Een goed functionerende cliëntenraad is een witte raaf."


Weinig binding
Ook thuiszorginstellingen hebben grote moeite om representatieve cliëntenraden in te stellen. De cliënten worden thuis verzorgd en hebben weinig binding met de instelling. Bovendien is het moeilijk de raden te vullen omdat cliënten snel overlijden.

Intramuraal
In de intramurale AWBZ-instellingen voldoen de cliëntenraden wel. Maar volgens Van der Voet zou de inspraak van cliënten op hetzelfde niveau moeten worden getrokken als van medewerkers. Ziekenhuizen en thuiszorginstellingen zouden de vrijheid moeten krijgen om een beter bij hun passende vorm van cliëntenparticipatie te kiezen.

Cliëntenpanels
Van der Voet denkt bijvoorbeeld aan het bevragen van cliëntenpanels om relevante informatie over wensen en behoeften van cliënten boven tafel te krijgen. Daarvoor moet de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) worden aangepast.

Bron: ZorgVisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.