Niet gecategoriseerd

Verloskundigen naar Friesland met studiebeurs

Array

Vandaag reikt de voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar De Friesland vier studiebeurzen uit aan studenten verloskunde. De studenten krijgen twee jaar lang een maandelijkse bijdrage van ongeveer 460 euro. Als tegenprestatie moeten de studenten uit Amsterdam, Maastricht en Groningen zich na hun studie voor zes jaar als verloskundige in Friesland vestigen. Het dreigende tekort aan zorgaanbieders in Friesland was de reden om dergelijke studiebeurzen uit te reiken. Vorig jaar werden er studiebeurzen uitgereikt aan studenten geneeskunde en tandheelkunde.

De vier nieuwe verloskundigen bepalen na hun studie in overleg met De Friesland waar ze zich vestigen. Ze zijn daarbij vrij in de manier waarop ze zich vestigen: eigen praktijk, in dienst van een groepspraktijk of anders. De studiebeurs biedt natuurlijk geen garantie op werk. Als de studenten hun zes jaar in Friesland volmaken, wordt de studiebeurs kwijt gescholden.

Opvallend is dat zorgverzekeraar dus geen werkgarantie biedt, slechts twee jaar ondersteunt en in ruil daarvoor een vestiging van zes jaar in Friesland vraagt. Ook geeft De Friesland aan dat er gemeenten zijn waar helemaal geen verloskundigen actief zijn, omdat er simpel weg te weinig bevallingen zijn om een verloskundigenpraktijk rendabel te laten draaien. Aangezien het aantal verloskundig werkende huisartsen afneemt en veel huisartsen deeltijd gaan werken, verwacht De Friesland toch dat behoefte aan verloskundigen zal toenemen. Met de studiebeurs-ruil hoopt zij een mogelijk toekomstig tekort tegen te gaan.

(Bron: Zorgverzekeraar Nederland)