EPD is vooral voor de patiënt een groot voordeel

Array

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) treedt komende maand in werking in Zeeland. Met dat systeem kunnen artsen ziektegeschiedenis en medicijngebruik van patiënten raadplegen. Dat geeft hen in de toekomst een voorsprong als zij een onbekende patiënt moeten behandelen na een ongeval. Het begin van het EPD wordt komende maand voor het eerst zichtbaar voor Zeeuwse patiënten.
Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) moet het uitwisselen van medische gegevens in de toekomst eenvoudiger maken. Zorgverleners kunnen dan actuele en volledige informatie over een patiënt vanuit het hele land opvragen, mits zij daartoe bevoegd zijn en daarvoor toestemming hebben van de patiënt. Hoofdstukken
VWS is gestart met de invulling van de eerste twee hoofdstukken van het EPD: het landelijk medicatiedossier en het waarneemdossier voor huisartsen. Het ministerie doet dit samen met het agentschap Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) en de betrokken branche- en koepelorganisaties in de zorg.Het medicatiedossier en het waarneemdossier voor huisartsen zijn op 1 januari 2006 beschikbaar. Als zorginstellingen goed met elkaar samenwerken en landelijke afspraken hanteren, kan het EPD vanaf 2007 worden uitgebreid met andere hoofdstukken, zoals de jeugdgezondheidszorg, spoedeisende hulp en geestelijke gezondheidszorg. Veilige gegevens
Het ministerie van VWS werkt aan wetgeving die moet garanderen dat de gegevens veilig zijn, dus slechts toegankelijk voor zorgprofessionals die toestemming hebben om ze te bekijken of te bewerken.
Het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) bouwt zo’n veilige infrastructuur, met steun van VWS. NICTIZ is een onafhankelijk instituut waarin alle veldpartijen zijn vertegenwoordigd.

Verpleegkundigen op twee Bevelandse ambulances testen in oktober een draagbaar apparaat waarmee zij gegevens als bloeddruk, hartslag en bewustzijn van patiënten tijdens de rit naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Goes kunnen sturen. In november gaan twee ambulances in Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren die techniek ook testen. Per december moeten de bemanningen van alle Zeeuwse ambulances al vanuit de wagen communiceren met de afdelingen spoedeisende hulp.

De acute zorg in Zeeland levert de eerste gegevens waarmee de databank van het Zeeuwse EPD zich vult. Eind 2006 kunnen artsen ook zien welke medicijnen een patiënt gebruikt in het Elektronisch Medicatie Dossier. Later nog worden de informatiesystemen van de huisartsen en de ziekenhuizen aangekoppeld. Per 2008 moet het EPD een actueel en volledig beeld geven van elke patiënt.

„Als iemand niet wil dat zijn medische gegevens naar andere artsen gaat, verkleint hij zijn overlevingskansen.“

Acute zorg Zeeland, zoals het deelproject in Zeeland heet, is ’hot spot’, een landelijke voorloper. Die status geeft Zeeland de ondersteuning om het EPD te ontwikkelen, maar in eigen tempo en met eigen prioriteiten, zegt projectleider B. Augustijn. Zij begeleidt vanuit de Orde van Medisch Specialisten de invoering van het EPD in Zeeland. „Het geeft ons de ruimte om te kijken of een aanpak in de praktijk werkt: in een rijdende ambulance en op een spoedeisende hulpafdeling.“

Gecodeerd
De eerste persoonlijke en gecodeerde passen, waarmee behandelaars patiëntgegevens kunnen raadplegen en toevoegen, zijn afgelopen week uitgegeven in Zeeland. Dit jaar moeten er 450 uzi-passen (unieke zorgverlener identificatie) uitgezet worden bij specialisten, poortartsen, verpleegkundigen op de spoedeisende hulp en ambulanceverpleegkundigen. De huisartsen, huisartsenposten en de apothekers zijn voorlopig betrokken via een apotheker en een apotheekhoudende huisarts per elk van de drie Zeeuwse ziekenhuisgebieden.

Zij zullen als eersten hun uzi-pas door de kaartlezer kunnen halen. Elke pashouder moet geregistreerd staan in het landelijke uzi-register. De informatie uit het EPD wordt versleuteld verzonden om buitenstaanders te weren. Daarbij krijgt een arts per log-in maar kort toegang tot het systeem. Het systeem schakelt zichzelf na bepaalde tijd uit om te voorkomen dat er persoonlijke gegevens op onbeheerde beeldschermen blijven staan.

En opdat hackers – computerinbrekers – minder kans hebben om het systeem in te glippen. Recent werd bekend dat een computerbedrijf bij informatiesystemen van ziekenhuizen had ingebroken om hun kwetsbaarheid aan te tonen. Het elektronisch patiëntendossier wordt anders, maar ook beter beveiligd, verzekert Augustijn.

Voor de Zeeuwse ziekenhuizen is de vorming van het elektronisch patiëntendossier een grote klus. Veel zijn nog hard bezig aan de automatisering en digitalisering van eigen afdelingen. Bovendien moeten de Zeeuwse ziekenhuizen gegevens uitwisselen met het Traumacentrum in Rotterdam. De voordelen van het EPD zijn echter duidelijk, vindt algemeen directeur P. Rademacher van de Zorgsaam Ziekenhuizen Zeeuws-Vlaanderen: voor de bestuurders, omdat het veel informatie geeft over de behandelroutes die patiënten nemen, en voor de patiënten door betere zorg.

Augustijn: „Er is in het ziekenhuis snel duidelijk wat de patiënt kan mankeren, huisartsen weten direct dat hun patiënt op de spoedeisende hulp is en de apotheek ziet eerder met welk medicatievoorschrift een patiënt het ziekenhuis verlaat.“

Bron: PZC & VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen