Niet gecategoriseerd

Mantelzorger niet ontevreden met lot, maar kan wel hulp gebruiken

Array

Mantelzorg is volkomen vanzelfsprekend, maar niet probleemloos, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een donderdag verschenen rapport. Nederlanders beschouwen mantelzorg als iets volkomen vanzelfsprekends, maar veel rek zit er niet in, waarschuwen de onderzoekers. De ondersteuning van mantelzorgers is ontoereikend en onvoldoende toegankelijk.

De Wet maatschappelijke ondersteuning die in 2006 moet worden ingevoerd, legt de verantwoordelijkheid voor zorg sterker bij de burger en minder bij de overheid. Nu blijkt dat burgers al heel veel zorg bieden, zou volgens het SCP tijdens de behandeling van de wet in de Tweede Kamer eens goed gesproken moeten worden over hoeveel de overheid eigenlijk van de mantelzorger mag eisen.

Om te zorgen dat er in de toekomst voldoende zorg beschikbaar is, moet volgens het planbureau het aanbod van professionele hulp op peil blijven. Daarbij moet er tot 2020 wel enige welvaartsgroei zijn. Als zij namelijk de professionele zorg niet meer kunnen betalen, zullen ze een groter beroep doen op informele zorg. Als de overheid blijft snoeien in de collectief gefinancierde verzorgingsarrangementen is het twijfelachtig of het aanbod de vraag nog zal dekken, aldus het SCP.

Bron: Staatscourant