Vrolijke training omgang agressie in de zorg

Array

In Nederland verblijven enkele honderden mensen met een verstandelijke beperking én met een ernstige gedragsstoornissen in vijf op hen gerichte instellingen: één per drie provincies. De cliënten zijn niet in staat hun emoties te beheersen. Psychiaters zouden spreken van emotionele incontinentie. Agressie en intimidatie door cliënten tegen beroepskrachten is in deze instellingen een groot probleem. De organisaties hebben zich daarom verenigd in het onderzoekscentrum BORG, dat binnen de Vrije Universiteit een plaats heeft. Daar werkt dr. Nienke Tenneij en Nico Overvest, die bereikbaar zijn op de emailadressen [email protected] en [email protected].De groep BORG organiseerde bij een van de vijf instellingen, te weten Altrecht, een symposium over onderzoek en praktijk naar agressie bij mensen met verstandelijke beperkingen. Dat vond plaats op donderdag 22 september. Tijdens de bijeenkomst memoreerde Tenneij op basis van BORG studies dat bij 75% van de opgenomen cliënten agressie een belangrijke opname-indicatie vormde. Anke ten Wolde van Hoeve Boschoord presenteerde tal van theorieën en tips over het omgaan met agressie: zij classificeerde ondermeer trickers die agressie oproepen en ontremmers waardoor emoties niet meer beheerst worden.

Daarna volgde een training in de vorm van een toneelstuk over agressie waar alle ruim 100 professionals soms ademloos en vaak met veel gelach naar keken. Het heette Hij eruit of ik eruit . In de nabespreking kwamen aan de orde: de indicatiestelling en plaatsing; omgaan met de ouders van de cliënt; wanneer zet je de alarmpieper aan? Wanneer begint intimidatie? Antwoord je in dezelfde lichaamstaal als de cliënt, ook stoer? Wanneer ga je wel en niet de strijd aan? Wanneer en hoe schakel je de politie in? Welke feedback geeft een manager aan een bedreigde beroepskracht? Hoe gaat die laatste na ziekteverzuim weer aan het werk? Graag beveel ik deze training aan bij alwie met agressieve cliënten of patiënten te maken heeft. Bart Verhagen en zijn collega’s geven de training. Ze hebben rollenspellen liggen voor alle sectoren zoals ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ook dus zwakzinnigenzorg. Je bereikt Bart via [email protected] en per telefoon 020 6433813.Bron: Julius Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen