Debat over Chinese geneeskunde

Array

Heeft het placebo-effect een neuronale basis? Welke rol speelt het in zowel de traditionele Chinese als de moderne Westerse geneeskunde? Deze vragen staan centraal in een publieke discussie tijdens de slotdag op 12 oktober van het Amsterdam – China Symposium. Prof.dr. Dick Swaab (AMC/ Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek) en prof.dr. Jan Keppel (hoogleraar Moleculaire farmacologie aan de Universiteit van Witten in Duitsland en voorzitter van de wetenschapscommissie van de Nederlandse Artsen Acupuncturisten Vereniging) debatteren over effectiviteit van acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en Westerse behandelmethoden en het placebo-aandeel daarin. Het placebo-effect ziet Swaab als een ‘ècht, geen ingebeeld effect’. Hij pleit voor meer onderzoek, zodat placebo’s effectiever en gerichter kunnen worden ingezet.  Het debat maakt deel uit van een wetenschappelijk symposium in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in het kader van het Amsterdam China Festival. Onderzoekers uit Nederland en China discussiëren op 10 oktober over de betekenis van de biologische klok en 24-uurs ritmen voor het functioneren van de mens, op 11 oktober wordt een Masterclass Neurosciences georganiseerd. Openbaar toegankelijk zijn, naast het debat tussen Swaab en Keppel, de twee lezingen die op beide dagen worden gehouden. Op 10 oktober spreekt neuroloog dr. Peter White (University of Southampton, UK) onder de titel ‘Neuronal substrates of acupuncture: new findings from PET studie’ over recente bevindingen op het gebied van acupunctuur en hersenactiviteit. Een dag later vezorgt moleculair-bioloog Dr. Ka-Wan Li (VU Amsterdam) een voordracht over ‘Molecular dissection of the brain: synaptic systems biology’.Beide (Engelstalige) lezingen starten om 17.30 uur en vinden plaats in Collegezaal 5. Ook het debat op 12 oktober begint om 17.30 uur in Collegezaal 4. De voertaal daarbij is Nederlands.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen