Niet gecategoriseerd

Erasmus MC in kort geding om medewerker te beschermen

Array

Vandaag is in kort geding gevorderd dat een bekende dierenrechtenactivist stopt met de publicatie van zijn nieuwe website ter verkiezing van de ‘dierenbeul van de maand’. Op de bewuste website worden het Erasmus MC en een medewerker in diskrediet gebracht.

Het Erasmus MC verricht hoogwaardig medisch wetenschappelijk onderzoek binnen de daartoe gestelde wettelijke eisen (vergunningen) en ethische normen. Daarbij wordt ook onderzoek met proefdieren gedaan, in samenhang met andere methoden van wetenschappelijk onderzoek. Dierproeven zijn onlosmakelijk verbonden met medisch wetenschappelijk onderzoek.
Voorafgaand wordt ieder onderzoek kritisch beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen, waarbij een afweging wordt gemaakt tussen het wetenschappelijk belang, de belangen van de dieren en de mogelijke aanwezigheid van alternatieven (minder dieren, geringere belasting van de dieren, of – het liefst – andere methoden dan proeven met dieren). Het verantwoord gebruik van proefdieren brengt tevens met zich mee dat het Erasmus MC participeert in het maatschappelijk debat over dierproeven, informatie geeft en luistert naar opvattingen in de samenleving.

Erasmus MC kan dan ook niet accepteren dat deelnemers aan dit debat op deze wijze in diskrediet worden gebracht of worden blootgesteld aan dreiging met geweld.

Op de betreffende website wordt de gemandateerde vergunninghouder dier-proeven van het Erasmus MC, tevens hoofd van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum (EDC), met volledige naam en een portret genomineerd als ‘dierenbeul van het jaar’. Toen de houder van de website werd gesommeerd om deze publicatie te staken, antwoordde hij schriftelijk: "Wellicht doet uw cliënte er goed aan om niet meer op TV te verschijnen, al haar vermeldingen in PubMed te laten verwijderen, niet meer te verschijnen op openbare bijeenkomsten als spreker of aanvrager van experimenten, etc. etc."

Het Erasmus MC kan deze tekst niet anders uitleggen dan een poging om wetenschappelijke publicaties, het aanvragen van vergunningen en deelname aan het publiek debat onder dreiging van geweld te belemmeren. Dit is onacceptabel, zowel in het licht van de vrijheid van meningsuiting als van de noodzaak tot maatschappelijke discussies en publicaties over medisch wetenschappelijk onderzoek.

De rechter doet over 7 dagen uitspraak. Bron: Erasmus MC [tag:proefdieren][tag:dierproeven]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.