Niet gecategoriseerd

Verpleegkundigen vragen positie in geneesmiddelenwet

Verpleegkundigen spelen een cruciale rol bij het toedienen en voorschrijven van geneesmiddelen. Tot op heden is deze rol nooit geformaliseerd in de wet. Daarom pleit de koepel van verpleegkundigen en verzorgenden AVVV voor aanpassing van de nieuwe geneesmiddelenwet. De Tweede Kamer stemt deze week over een voorstel hiertoe.

Cruciale rol verpleegkundigen

Verpleegkundigen spelen als geen ander een rol bij de toediening van geneesmiddelen. Als enige beroepsgroep zijn ze betrokken bij alle denkbare schakels in de keten rond de geneesmiddelenvoorziening: ze spelen een cruciale rol als het gaat om het voorschrijven, toedienen en terhandstellen van medicijnen, het monitoren van de effecten en bijwerkingen en het stimuleren van therapietrouw. Desondanks is hun positie nog steeds niet geformaliseerd in de wet.
Formalisering noodzakelijk
De AVVV pleit ervoor om de positie van verpleegkundigen bij de toediening van geneesmiddelen te formaliseren. Zo wil de AVVV dat verpleegkundigen en verzorgenden worden erkend als terhandstellers. Maar ook moeten verpleegkundigen als voorschrijvers worden erkend. Sinds jaar en dag schrijven verpleegkundigen al op grote schaal geneesmiddelen voor.

Zorgvuldigheid gewaarborgd

Het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen vraagt wel om de nodige zorgvuldigheid. De AVVV pleit ervoor om naast de algemene bevoegdheid in de geneesmiddelenwet beperkende voorwaarden op te nemen in de wet BIG. Deze beperkende voorwaarden bieden een waarborg voor een maximale zorgvuldigheid bij het voorschrijven van medicijnen. De beperkende voorwaarden zijn:
– verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor binnen het deskundigheidsgebied waarbinnen ze werkzaam zijn;
– verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor bij patiënten die reeds zijn gediagnosticeerd;
– verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor op basis van medische protocollen en standaarden.

Steun in Tweede Kamer en van RVZ

Tot op heden bleek er veel steun te zijn in de Tweede Kamer voor het formaliseren van de positie van verpleegkundigen. Ook het belangrijkste adviescollege van de minister, de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie zijn vóór de formalisering.

[tag:verpleegkundigen] [tag:geneesmiddelenwet] [tag:AVVV] [tag:therapietrouw]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.