Telemonitoring verkort ligduur

Array

Longafdelingen van vier ziekenhuizen in Midden Nederland hebben 103 patiënten mer ernstige COPD geselecteerd voor monitoring via een telefoonverbinding met het apparaat de Health Buddy. Het apparaat stond bij de patiënten thuis. De patiënten kregen dagelijks via de telefoonlijn tien vragen toegestuurd over klachten, gedrag en kennis van de ziekte. Verpleegkundigen of fysiotherapeuten bekeken de antwoorden op een beveiligde website en namen zo nodig contact op met de patiënt. Op deze manier controleerden zij dagelijks de gezondheid van de patiënten.
Uit een studie van Julius onderzoekers ir. Anouk Niesinken dr. Gerdien de Weert – van Oene kwam naar voren dat patiënten die het apparaat gebruikten korter in het ziekenhuis verbleven, zich veiliger voelden en beter de voorgeschreven medicatie gebruikten dan patiënten zonder een Health Buddy. De kwaliteit van leven veranderde gedurende het eerste jaar van het project niet. Volgens longarts Hans van der Zeijden van het Mesos Medisch Centrum te Utrecht leidde de dagelijkse controle tot het eerder ontdekken en behandelen van exacerbaties. De onderzoekers hebben op drie manieren de onderzoeksresultaten verspreid. Ten eerste vond op 25 april een bijeenkomst van veertig betrokkenen bij het project. Initiatiefnemers drs. Cees Vermaat van de Stichting Rhijnhuysen en Paul Epping van Sananet kregen alle lof van patiënten, professionals, beleidsmakers, subsidiënt het Astmafondsen onderzoekers. Ten tweede ontving op 25.04drs.  Dominique Hamerlijnck van het Astmafonds een Engels verslag van het onderzoek dat de vorm heeft van en uitgebreid wetenschappelijk artikel.

Dit verslag is te downloaden . Ten derde publiceerde Medisch Contact van 28 april een procesevaluatie over de ervaringen van de professionals. Wat nog staat te gebeuren is het schrijven van een artikel op basis van de antwoorden die de Health Buddy patiënten dagelijks gaven. Wil je meer weten over het project? Stuur een email naar drs. Cees Vermaat op [email protected] Wil je meer weten over het onderzoek? Stuur dan een email naar ir. Anouk Niesink op [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen