Voorlopig Verslag van de Commissie Volksgezondheid 1e Kamer van 27 september 2006.

Array

De kwestie E-health , het verkrijgen van geneesmiddelen op recept van een E-dokter, die de patiënt dus niet ziet maar toch het gevraagde recept aflevert. Ook hier is een amendement aangenomen dat dit verbiedt. De leden van de VVD-fractie willen graag van de minister weten waarom hij zich niet tegen dit amendement heeft verzet. Wat is er voor bezwaar tegen E-health? Heel veel recepten worden door een huisarts ook zonder verder uitvragen of onderzoek verstrekt. 

Het wetsvoorstel verbiedt online voorschrijven van medicatie zonder dat er een behandelrelatie bestaat, aldus de leden van de SP-fractie. De Nederlandse vereniging voor E-Health brengt hier tegenin dat dit op gespannen voet staat met een bestaande richtlijn van de KNMG die in het najaar geëvalueerd zou worden en zij wijst op het feit dat beroepsbeoefenaren in andere situaties waarin zij de patiënt niet zien of persoonlijk kennen, zoals regelmatig gebeurt op de huisartsenposten, goed in staat zijn om een betrouwbare vorm van geneeskunde, inclusief het voorschrijven van geneesmiddelen, te kunnen leveren. Graag ontvangen deze leden een reactie op deze mening van de vereniging van E-Health.

Volgens de redactie van Medicalfacts een mooie opsteker voor E-health. Er wordt dus toch beter en eerlijker naar E-health gekeken zodat initiatieven als Mijn specialist en de Emaildokter eindelijk uitzicht hebben op een gelijkwaardige benadering  van hun diensten.  Huisartsenposten en dergelijke diensten hebben al bewezen dat je  de patient niet hoeft te kennen maar kwalitatief goed werk moet afleveren. Dat zijn de voornaamste criteria voor goede zorg. Uiteindelijk komt iedereen wel eens een keer voor de eerste keer bij een arts en dan is het advies ook niet dat je eerst je hele medische dossier moet overleggen en een kennismakingstraject moet ingaan met je behandelaar voordat hij je wil behandelen. Gezondheidszorg is altijd een vak van roeien met de riemen die je hebt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Voorlopig Verslag van de Commissie Volksgezondheid 1e Kamer van 27 september 2006."

  1. Ik dacht dat E-health tot nu toe niet meer dan het voorschrijven van V1@grA behelsde.

    Of moet ik de cijfers van de Emaildokter anders lezen?

  2. Hoi Rob,

    Vanwaar je cynisme? De emaildokter geeft in zijn jaarverslagen precies weer wat hij zoal voorschrijft. En ja, erectieproblemen zijn het leeuwendeel van zijn perscripties. Als ik kijk naar de vragen bij mijnspecialist.nl, hebben we het daar over complexe problematiek, Patienten die een serieus probleem hebben en daar niet een bevredigende oplossing voor hebben gekregen of een afdoende uitleg bij hun eigen behandelende specialist of huisarts. Toch doen beide vormen van e-health niet voor elkaar onder.

    Artsen leggen een eed af in Nederland. Dit luidt als volgt:

    Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zaluitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken,gezondheid bevorderen en lijden verlichten.Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijnopvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zalhem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open entoetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor desamenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van degezondheidszorg bevorderen.Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.Dat beloof ik.ofZo waarlijk helpe mij God* almachtig.(Gekozen is voor de algemene formulering “God”, waarbij studentenafhankelijk van hun geloofsovertuiging de naam van hun God in gedachtenkunnen invullen.)Beide diensten ( emaildokter.nl en mijnspecialist.nl ) handelen volgens die eed. het is niet aan jou om te bepalen wat belangrijk of serieus is. Het is zelfs niet aan de arts. Dat is aan de patient. Als patienten dus hun vraag naar Viagra niet bij hun welke reden dan ook niet willen of durven voorleggen bij hun eigen arts, is dat treurig genoeg. Want dat is wel een ultiem voorbeeld dat niet de patient belangrijker is maar wat anderen er van zullen vinden. Ik ben benieuwd waarom je zo neerbuigend uithaalt naar de Emaildokter. Als ik hem tegen het licht van de eed hou, zie ik niets om hier zo negatief op te reageren. Ik zie je reactie graag hier op medicalfacts.nl


    Health is not valued till sickness comes!

    Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen