Zwitserland in de polder

Array

De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde houdt op vrijdag 1 december haar jaarlijkse symposium te Amersfoort.

Thema: Hulp bij zelfdoding. Zwitserland in de polder…?

Met medewerking van:
Jérôme Sobel, voorzitter EXIT Suisse-Romande,
Eugène Sutorius, hoogleraar Strafrecht en voorzitter NVVE,
Heleen Weyers, rechtssocioloog.

Middagdeel: Minisymposium met als thema Vragen uit de psychiatrie en workshop Niet medische ondersteuning bij zelfdoding.

Zie voor het uitgebreide programma www.nvve.nl/symposium

Datum: vrijdag 1 december 2006
Aanvang: 10.00 uur. Sluiting 16.00 uur
Locatie: Regardz Eenhoorn, Koningin Wilhelminalaan 33 te Amersfoort(tegenover station).

Artikel 294 in het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat hulp bij zelfdoding strafbaar is, tenzij deze wordt gegeven door een arts die voldoet aan de in de euthanasiewet beschreven zorgvuldigheidseisen.
Voor mensen met een somatisch ziektebeeld kan die wet uitkomst bieden. In de praktijk blijken mensen met een psychiatrisch ziektebeeld of met een voltooid leven zelden of nooit bij artsen gehoor te vinden voor hun weloverwogen en vaak invoelbare doodswens.

In Zwitserland is de hulp bij zelfdoding niet wettelijk verboden. De hulp mag worden gegeven met als enige voorwaarde dat de hulpverlener geen persoonlijk gewin heeft bij de dood van de betrokkene. De NVVE ziet graag het Zwitserse model als richtsnoer voor Nederlands beleid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen