Snellere diagnose van borstkanker door digitale fotografie

Elke twee jaar krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een oproep voor het BevolkingsOnderzoek Borstkanker (BOB). Doel van dit zogenaamde screeningsonderzoek is vroegtijdige opsporing van borstkanker. Tot op heden worden er van de borsten analoge foto’s gemaakt, in de ‘mammapoli’ of op locatie in een van de onderzoeksbussen. Daarna worden de foto’s ontwikkeld. Twee radiologen beoordelen de foto’s en sturen de uitslag naar de huisarts.
 
Borstkanker is eerder op te sporen door gebruik te maken van digitale fotografie. Dat is een van de eerste resultaten van een proefproject die de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuid West Nederland (SBBZWN) donderdag heeft bekendgemaakt. Ook komen kleinere gezwellen eerder aan het licht bij digitale in plaats van analoge screening en worden vrouwen sneller doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.
Volgens directeur Jacqueline Reijerink van SBBZWN moet nog wel een slag om de arm worden gehouden omdat het aantal onderzochte vrouwen (27.000 in 2005 en 2006) nog klein is.



Bij de evaluatie van het proefproject zijn de cijfers uit de laatste twee jaar vergeleken met die van de jaren 2001 tot en met 2003 toen er nog analoog werd gewerkt. In 2006 werd er bij 6,5 op de duizend vrouwen de diagnose borstkanker gesteld, in de periode 2001-2003 was dat nog vijf. Ook het verwijscijfer steeg, van 1,7 procent naar 2,9 procent.
De SBBZWN
komt medio 2008 met de definitieve resultaten, maar Reijerink spreekt tot nu toe van een succes. ,,Als deze trend zich doorzet, dan zijn wij zeer hoopvol.”
SBBZWN begon het proefproject om uit te zoeken of een volledige overgang naar digitale mammografie mogelijk is. Ook in Utrecht en Groningen loopt een proefproject. Op basis van deze drie projecten zal de Gezondheidsraad een advies uitbrengen om het digitaal screenen landelijk in te voeren of niet.

Momenteel gebruikt de röntgenapparatuur die de beelden maakt films. Per jaar worden zo’n 2,4 miljoen beelden gemaakt, die na beoordeling opgeborgen worden, tot ze na twee jaar weer nodig zijn als vergelijkingsmateriaal voor de nieuwe screeningsronde.


Met digitale technieken en een breedbandige verbinding kunnen de foto’s digitaal verzonden worden. De uitslag is daardoor eerder bij de huisarts (binnen 24 uur) en de foto’s zijn altijd digitaal makkelijk oproepbaar.


Om digitale röntgenfoto’s te versturen is breedband nodig. Er zijn vele duizenden hoogwaardige röntgenfoto’s per maand. Bovendien moet dat op termijn vanuit de mammapoli-bussen draadloos kunnen. De foto’s moeten ook tussen zorgverleners onderling kunnen worden uitgewisseld. Dat vraagt nog extra breedband.


Door de digitalisering krijgen vrouwen de uitslag sneller, zodat een eventuele behandeling eerder kan starten als er iets mis blijkt. Bovendien is de dienst efficiënter (digitale opslag, digitaal terugvinden) dan de analoge variant.
Er is een Gigaport rapport waarin een eerste schatting van de kosten/baten uitgewerkt staan. De initiële kosten lijken niet hoger dan de huidige kosten. De apparatuur in de bussen moet digitale foto’s kunnen maken en verzenden. Door opslag in een digitaal archief hoeven niet eerst de oude foto’s naar de bus gebracht te worden, zoals dat nu wel gebeurt. De foto’s kunnen draadloos worden binnengehaald. Bovendien is het gebruik van digitale foto’s, in plaats van
analoge, minder milieubelastend. Er zijn geen chemicaliën voor ontwikkeling bij nodig.

Bekijk de video over DigiBob
Lees Gigaport rapport DigiBob (met kosten/baten
analyse) (pdf) (227 Kb)
Lees rapport Digitalisering bevolkingsonderzoek
borstkanker
(CVZ) (pdf) (490 Kb)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen