Alcohol nauwelijks besproken tijdens zwangerschap

Alcoholgebruik krijgt te weinig aandacht tijdens zwangerschapscontroles. Dat blijkt uit een onderzoek onder verloskundigen uitgevoerd door de Universiteit Twente in opdracht van STAP. Verloskundigen geven aan te vermoeden dat vrouwen meer drinken dan dat ze zelf aangeven. Mede hierdoor is het drinken van alcohol een nauwelijks besproken onderwerp tijdens de zwangerschapscontroles. In samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zal STAP een nieuw programma ontwikkelen. Het programma is bedoeld om de verloskundige te helpen bij het vaststellen van het alcoholgebruik en het geven van voorlichting aan zwangere vrouwen.



De Universiteit Twente heeft, in opdracht van STAP, een enqu(ee)te afgenomen bij 100 verloskundigen en 100 zwangere vrouwen. Verloskundigen schatten in dat 87% van de zwangere vrouwen volledig stopt met het drinken van alcohol tijdens hun zwangerschap, hoewel zij vermoeden dat het alcoholgebruik onder zwangere vrouwen in werkelijkheid hoger ligt dan wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Uit het onderzoek onder zwangere vrouwen blijkt dat de risico’s van matig alcoholgebruik worden onderschat; 1 op de 3 vrouwen is van mening dat af en toe een glas alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen (46%) geeft aan wel eens te hebben gedronken tijdens de zwangerschap en een derde (32%) blijft bewust doordrinken, ook nadat zij op de hoogte waren van hun zwangerschap. Het gevonden alcoholgebruik is vergelijkbaar met de 35-50% schatting van de Gezondheidsraad (2005).

Het onderzoek wijst uit dat alcohol bij de zwangerschapscontroles een nauwelijks besproken onderwerp is. Tijdens het eerste bezoek wordt gevraagd of een vrouw drinkt. Als hierop ‘nee’ wordt geantwoord, wordt er niet meer op teruggekomen, ook niet in vervolggesprekken. De ondervraagde zwangere vrouwen geven aan dat tijdens hun eerste bezoek aan de verloskundige gemiddeld tussen de 1 en de 2 minuten aan alcoholgebruik wordt besteed, daarna niet meer.

Om het alcoholgebruik tijdens de zwangerschap terug te dringen gaat STAP in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de KNOV een interventiestrategie ontwikkelen. De interventie zal er mede op gericht zijn om verloskundigen in staat te stellen het alcoholgebruik van hun cliënten vast te kunnen stellen en effectieve voorlichting te geven over alcoholgebruik.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ook kleine hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap schadelijke effecten kunnen hebben op de ontwikkeling van de ongeboren baby. Voorbeelden van lichtere schade zijn leerstoornissen, sociale problemen en hyperactiviteit. Bij een hoge dosering is het risico verhoogd dat bij een kind de aangeboren afwijking en de specifieke kenmerken van FAS (Foetaal Alcohol Syndroom) optreden. De Gezondheidsraad concludeerde in 2005 dat het enige veilige advies aan vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden ‘niet drinken’ is. Via voorlichtingsmaterialen is dit advies in de afgelopen twee jaar door STAP en de FAS Stichting verspreid onder verloskundigen en zwangere vrouwen.

Op 9 september 2007 wordt in Nederland aandacht gevraagd voor het probleem rondom alcoholgebruik tijdens de zwangerschap door deelname aan de Internationale FAS Dag. De FAS Stichting wil door middel van enkele landelijk verspreide acties bewustwording creëren voor de effecten van prenatale blootstelling aan alcohol. Het initiatief van de FAS Stichting wordt ondersteund door STAP en Tactus Verslavingszorg. In de week voorafgaande aan 9 september wordt er in het Europese Parlement eenbesluit genomen over het Europese alcoholbeleid. STAP en de FAS Stichting zullen op 4 september de betrokken Europarlementariërs adviseren met als doel het onderwerp Alcohol en Zwangerschap op de Europese beleidsagenda te krijgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen