Invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij

0
311

Draadloze apparaten die gebruik maken van een draadloos lokaal netwerk, ook wel WLAN of WiFi genoemd, zijn in te zetten in ziekenhuizen. Zolang hun antennes op meer dan tien centimeter afstand van medische apparaten blijven, zijn ze nauwelijks storend. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO samen met veertien mkb-bedrijven in vier ziekenhuizen uitvoerde. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om richtlijnen te formuleren voor veilig WLAN-gebruik in het ziekenhuis. Daarmee komt de invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij.

Het gebruik van draadloze lokale netwerken doet steeds meer zijn intrede in het dagelijks leven. In bijvoorbeeld draadloze laptops, handheld PDA’s, mobiele telefoons zijn of kunnen WLAN antennes (Wireless Local Area Network) worden ingebouwd. WLAN-leveranciers en TNO hebben nu voor het eerst onderzocht of WLAN-technologie ook veilig in ziekenhuizen gebruikt kan worden. Bijna honderd medische apparaten zijn  zonder patiënten  in het ziekenhuis getest. Meegenomen in het onderzoek is medische apparatuur rond de patiënt op operatiekamers (OK), intensive care (IC), verpleegafdelingen, afdelingen voor KNF, dialyse, cardiologie, neonatologie, chirurgie en radiologie.Op tien cm afstand stoorden WLAN-antennes drie procent van de onderzochte medische apparaten. De drie procents-grens wordt algemeen aangehouden als de aan gebruikers geadviseerde ‘veilige afstand’. Bij WLAN ligt die grens dus op tien centimeter. Ter vergelijk: Bij GSM ligt de drie procents-grens op anderhalve meter. Op kortere afstanden treden meer storingen op. Als een WLAN antenne tegen de medische apparaten werd gehouden, vertoonde één op de tien apparaten storing. Het karakter van de storingen varieerde van licht tot onveilig voor de patiënt.

TNO concludeert uit de resultaten van het onderzoek dat WLAN-toepassingen in het ziekenhuis mogelijk zijn en wil graag meewerken aan gedetailleerde richtlijnen voor het veilig gebruik ervan.

Vorig artikelTrimbos Instituut slaat alarm: Opmars van een levensgevaarlijke partydrug
Volgend artikelSlechte zomer veroorzaakt mogelijk Winterdepressie-epidemie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.