Helft klinieken gebruikt permanente rimpelvullers

Array

Bij rimpelbehandelingen in privéklinieken is nog flink wat ruimte voor verbetering. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat bijna de helft van alle klinieken – in strijd met de huidige opvattingen – nog steeds permanente rimpelvullers gebruikt. Bovendien nemen veel klinieken het niet zo nauw met de bedenktijd en ook de voorlichting over de risico’s kan beter.

De bond benaderde 76 klinieken die rimpelbehandelingen uitvoeren, waarvan 33 niet wilden meedoen. Van de overige 43 klinieken scoort ruim zestig procent goed tot zeer goed. Negentien klinieken (44 procent) gebruikt nog steeds permanente rimpelvullers. Bij 27 klinieken (63 procent) kunnen bepaalde rimpelbehandelingen direct na het intakegesprek starten, terwijl de inspectie een bedenktijd van minstens twee dagen adviseert.

De Consumentenbond stuurde ook twee ‘mysteriepatiënten’ naar twintig klinieken voor advies over het verminderen van de plooi tussen neus en lip. Zij kregen vier keer het advies een permanente rimpelvuller te gebruiken. De goedkoopste klinieken rekenen 225 tot 325 euro. Andere klinieken zijn bijna vijf keer duurder.

 
Bij een rimpelbehandeling zijn grofweg drie mogelijkheden: een verlammend middel (zoals botox), een tijdelijke rimpelvuller (afbreekbaar) of een permanente vuller. De Inspectie voor de
Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) ontraden het gebruik van permanente rimpelvullers vanwege het risico op complicaties, omdat er weinig bekend is over de effecten op lange termijn en omdat het niet mogelijk is de middelen zonder blijvende schade te verwijderen.
 

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) waarschuwde vorig jaar al voor de risico’s die aan de permanente vulmiddelen kleven. Na gebruik treedt regelmatig ernstige onherstelbare schade op.

De Consumentenbond wil dat de IGZ het gebruik van permanente vulmiddelen bij cosmetische rimpelbehandelingen verbiedt en dat de Tweede Kamer rimpelvullers de status van geneesmiddel geeft. Dat zou cliënten veel meer garanties geven over regelgeving, onderzoek en veiligheid.

Recente artikelen

MedicalFacts

Medicalfacts.nl is een medische nieuwssite gericht op professionals in de zorg, die sinds juni 2004 bestaat. Medicalfacts wordt sinds 21 december 2009 vertegenwoordig door de Stichting MedEasy & Stichting MedicalFacts. Het nieuws op nationaal niveau bestrijkt zowel de eerste- als tweedelijns gezondheidszorg. Daarnaast is er ook buitenlands nieuws op de website te vinden.

Contact

Voor vragen: [email protected]

Telefoonnummer +31 85 303 9439