Array

Het transmuraal EPD dat Diamuraal in de regio Eemland heeft ontwikkeld voor de ketenzorg aan diabetici heeft de Topzorgprijs gewonnen. Volgens de jury is het ‘een perfect voorbeeld van hoe je IT in de zorg moet integreren’. Diamuraal betekent letterlijk “door de muren heen”. Dit was het vertrekpunt van het project Diabeteszorg Eemland wat onlangs werd afgerond en is overgegaan in de stichting Diamuraal. De doelstelling van het project was als volgt geformuleerd: op efficiënte wijze kunnen voldoen aan een algemeen geaccepteerde zorgstandaard voor goede diabeteszorg voor de gehele diabetes populatie in de regio Eemland.
Hiertoe werd enerzijds gewerkt aan een geïntegreerd transmuraal protocol op basis van bestaande structuren en evidence-based richtlijnen. Uitgangspunt hierbij is geweest dat ongecompliceerde diabeteszorg huisartsenzorg is. Anderzijds is de aandacht uitgegaan naar het bevorderen van de autonomie van de diabetes patiënt. Deze krijgt door permanente educatie de capaciteiten voor primaire verantwoordelijkheid voor en de regie over zijn/haar eigen aandoening.

Met het project en de oprichting van stichting Diamuraal verwachten ze een antwoord te hebben op de toenemende zorgvraag op het gebied van diabetes. Het standaardiseren van de diabeteszorg (probleemanalyse, risico-stratificatie en procesevaluatie) maakt taakdelegatie binnen de lijnen en zorgverschuiving tussen 1e en 2e lijn mogelijk. Het Electronisch Patiënten Dossier moet deze standaardisatie ondersteunen en maakt het ons tevens mogelijk de zorg inzichtelijk te maken. Hiermee kan voldaan worden aan de toenemende vraag om transparantie van de kwaliteit van zorg. Niet alleen door overheid en verzekeraars, maar zeker ook door patiënten.



De stichting Diamuraal is een diabeteszorggroep, een multidisciplinair georganiseerde zorgaanbieder. De stichting faciliteert de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners in de keten en gaat daarbij uit van bestaande structuren. De stichting zal zelf als organisatie geen inhoudelijke zorg gaan verlenen. Het betreft dus geen categorale zorginstelling.

De stichting Diamuraal als zorggroep:

* Is een rechtspersoon, waarin de samenwerking tussen de huisartsenvereniging Eemland en het MeanderMC bestuurlijk geregeld is;
* Dient als contractpartner voor de zorgverzekeraars;
* Definieert op basis van bestaande richtlijnen en in samenspraak met zorgverleners en patiënten, waaraan standaard diabeteszorg moet voldoen ( inhoud, proces, kwaliteit en evaluatie);
* Contracteert zorgverleners of samenwerkingsverbanden van zorgverleners (HOED, geondheidscentrum, coöperatie), die een of meerdere zorgonderdelen leveren;
* Organiseert de voorwaarden voor gecontracteerde zorgverleners om deze zorg te kunnen leveren (geld, protocol, transmurale werkafspraken, EPD, contracten);
* Organiseert het regionale beheer van het transmurale EPD (informatiemanagement, beheer autorisaties en rollen, probleemsignalering)

Diamuraal is koploper en ook als zodanig door ZonMw erkend. Dit betekent dat we nog volop in ontwikkeling zijn en nog niet geperfectioneerd. Dit heeft echter als groot voordeel dat we invloed hebben op de ontwikkeling van diabeteszorg in onze eigen regio en dat we in samenspraak met zorgverleners en de patiënt deze zorg verder kunnen vormgeven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen