Groter risico op borstkanker door gewichtstoename

0
192

Een flinke gewichtstoename op volwassen leeftijd verhoogt het risico op borstkanker. Dat onderzocht het Amerikaanse National Cancer Institute. Vrouwen die met overgewicht of obesitas kampen, lopen 1,4 keer meer kans op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen die hun hele leven een stabiel gewicht hebben. Het verband tussen gewichtstoename en het risico op kanker heeft waarschijnlijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogenen, die ondermeer de menstruatie reguleren, stapelen zich namelijk op in het extra vet. Teveel oestrogeen kan het ontstaan van kanker bevorderen. Door flink af te vallen verlaag je het risico niet. Volgens de onderzoekers maakt niet uit op welke leeftijd de vrouwen zwaarder zijn geworden. Voor hun studie volgden zij bijna 100.000 vrouwen van 18 jaar tot 50-plus. Meer dan 2000 van hen ontwikkelden borstkanker.