Website voor Marokkaanse jongeren over mantelzorg

Array

Onlangs is de website www.zorgvoorjeouders.marokko.nl online gegaan. Op de site kunnen Marokkaanse jongeren adviezen vinden om hun ouders beter te ondersteunen bij artsbezoeken en geneesmiddelgebruik.

Uit onderzoek van bureau Motivaction blijkt dat ruim 80% van de Marokkaanse jongeren zorg voor de ouders op zich neemt. De jonge Marokkanen gaven aan behoefte te hebben aan aanvullende informatie, tips bij verschillende ziektebeelden, ervaringsverhalen en informatie over bestaande regelingen. De site is een initiatief van DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik en Marokko Media.

Een webteam van de community marokko.nl – bestaande uit een voedingsdeskundige, een apothekersassistente en een medewerker van een zorgorganisatie – staat klaar om vragen te beantwoorden. Op de site zijn downloads te vinden met informatie over aandoeningen en over rechten en plichten van patiënten via links naar onafhankelijke en betrouwbare organisaties. Tijdens de ramadan kunnen vragen gesteld worden aan een internetdokter en een internetapotheker. Met name diabetespatiënten zouden om gezondheidsredenen niet moeten vasten, maar dat is voor veel moslims geen optie. Op de vandaag gelanceerde site zijn links te vinden naar projecten die vastende diabetespatiënten ondersteunen.De site heeft een voorlopig karakter; de communityleden worden uitgenodigd om op de Wikipedia-manier teksten te bewerken. Op die wijze leveren de communityleden zelf een bijdrage aan de hulpmiddelen.

e website en het onderzoek maken deel uit van het project M3 (Marokkanen, Mantelzorg en Medicijngebruik) waarmee DGV en Marokko Media in 2006 de Nationale Zorgvernieuwingsprijs wonnen. Deze stimuleringsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSB-fonds. Het project M3 onderzoekt of het mogelijk is via

de Marokkaanse jongeren de eerste generatie Marokkanen te bereiken met als doel hun gezondheidsachterstand te verminderen.

Bekijk hier de website: www.zorgvoorjeouders.marokko.nl

Rob

Recente artikelen