Nieuwe richtlijn online arts patient januari 2008

0
276

Er is een nieuwe richtlijn voor online artsen, de zogenaamde E-health. Deze Richtlijn gaat in op de vraag wanneer (onder welke voorwaarden) artsen online contact met patienten kunnen onderhouden. In het bijzonder heeft deze Richtlijn betrekking op drie soorten online arts-patient contact:
Contact waarbij de arts:
– een op de situatie van de patient gericht advies geeft of
– farmacotherapie start of
– herhaalmedicatie voorschrijft.

In het belang van de kwaliteit en de continuïteit van zorg is bij gebruikmaking van online communicatiemogelijkheid zorgvuldigheid geboden.

Medicatie mag slechts online voorgeschreven worden indien er sprake is van een bestaande arts-patient relatie. Dat wil zeggen dat de arts de patient kent, gezien heeft en de medicatiehistorie beschikbaar heeft. Daarnaast dient de arts te beschikken over een betrouwbaar medisch dossier.

Online advisering dient ingebed te zijn in een reeds bestaande behandelrelatie tussen arts en patient. Bij afwezigheid van een dergelijke behandelrelatie kan online contact slechts plaatsvinden als de daaraan verbonden risico’s geminimaliseerd zijn en dat contact de patient ten goede komt. Wanneer de risico’s voldoende zijn geminimaliseerd zal afhangen van het soort contact en het soort behandeling. Via onderstaande link kan je het volledige document lezen. Richtlijn online arts patient versie jan. 2008.doc

Vorig artikelWeigering registratie huisarts Bakhoven in strijd met Europees recht
Volgend artikelGoogle in de spreekkamer
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.