E-health populaider

0
215

Zorg op afstand maakt eindelijk de decennialange belofte waar. Artsenconsults via internet en het monitoren van patienten op afstand raken door verbeterde technologie en mobiele netwerken steeds meer ingeburgerd. Vooral door investeringen in ‘e-health’ stijgen de ICT-uitgaven in de zorg in Nederland momenteel met jaarlijks zo’n 20 procent. Het is een ontwikkeling die wereldwijd gaande is en niet te stuiten lijkt. Zo hebben de grote elektronicaconcerns Philips, General Electric en Siemens ziekenhuisinformatietechnologie tot speerpunt van hun beleid gemaakt. In een nationale strategie met centrale systemen en een heldere richtlijn, zowel op lokaal als nationaal niveau, ligt het geheim van het succes van zorg op afstand, meent de Canadees Wayne Gudbranson, topman van bedrijfsadviesorganisatie Branham. In Nederland wordt volgens de Vereniging voor E-health jaarlijks ongeveer 72 miljard euro aan de zorg besteedt, waarvan 3 à 4 procent aan ICT. Een steeds groter deel daarvan wordt geïnvesteerd in zorg op afstand. Volgens de Nederlandse Vereniging van e-Health biedt inmiddels 9 procent van de artsen in Nederland de mogelijkheid van een consult via internet.