Sportcor.nl: onderzoek naar plotse dood bij sporten

Array

Sporten is leuk, ontspannend en gezond. Het verlaagt zelfs de kans op hart- en vaatziekten, zoals arteriosclerose (aderverkalking). Ondanks deze grote voordelen, overlijden er in Nederland ongeveer 150-200 mensen per jaar tijdens of vlak na het sporten. Dit overlijden heeft een grote impact op nabestaanden en tevens op het sociale netwerk om dit slachtoffer heen. Een sporter is iemand die voldoende beweegt en dus wordt diegene gezond beschouwd. Het is moeilijk te bevatten als een “gezond” persoon zomaar overlijdt.    

Sportcor is een nationale registratiebank. Dit houdt in dat in heel Nederland gevallen van plotselinge hartstilstand bij de sportende bevolking worden geregistreerd. Met deze gegevens zullen we meer inzicht krijgen over het aantal slachtoffers per jaar. Bovendien zullen we dan ook meer te weten komen over de oorzaken van de hartstilstanden.

Als u een sporter kent die slachtoffer is geworden van een plotselinge hartstilstand of heeft u als sporter zelf een hartstilstand meegemaakt, zou het onderzoek kunnen helpen door een vragenlijst op deze website in te voeren.

De oorzaak van de plotse dood en hartstilstand is onder te verdelen in 2 leeftijdsgroepen.
In de groep sporters boven de 35 jaar is er vaak sprake van coronair hartlijden; het dichtslibben van kransslagaderen. De sporters jonger dan 35 jaar overlijden voornamelijk ten gevolge van een aangeboren, erfelijke hartziekte. Plotse dood kan wel eens het eerste teken of symptoom zijn van dergelijke hartziekten. Familieleden zouden ook zo´n hartziekte kunnen hebben zonder enige klachten te ervaren.
Het is dus niet dat sport ZELF de oorzaak is van de hartstilstand, maar een hartaandoening.
Hoe vaak dit soort afschuwelijke gebeurtenissen plaats vindt in Nederland is vrij onbekend. Er is geen registratiesysteem, waardoor inzicht in aantallen en oorzaken gebrekkig is.

Bron: Sportcor.nl van het Juliuscenter 

Recente artikelen