Care for Women en UMC Utrecht starten Zorgeloos Zwanger initiatief

Optimale zorg voor een kind begint vóór de zwangerschap
Care for Women en het UMC Utrecht hebben een gezamelijk initiatief: het Zorgeloos Zwangerinitiatief: preconceptiespreekuren voor ouders in spe ter voorbereiding op een gezonde envooral fijne zwangerschap. De spreekuren bieden zowel gelegenheid voor algemene vragen
over zwanger worden en zijn als over medisch gerelateerde onderwerpen. Deze combinatie is
uniek in Nederland. Catherine van Heest, directeur van Care for Women: “Elke vrouw wil een
zorgeloze zwangerschap en een gezond kind. Dankzij deze spreekuren krijgen aanstaande
ouders praktische informatie over het zwanger worden en zwanger zijn zonder dat daar direct
een medische aanleiding voor hoeft te zijn.”

Gat in Nederlandse gezondheidszorg
Preconceptiezorg, zorg vóór de zwangerschap, is een relatief onbekend begrip in Nederland.
Om toegankelijkheid tot deze zorg te verbeteren starten Care for Women en het UMC Utrecht de zorgeloos Zwanger spreekuren. Gespecialiseerde verpleegkundigen van Care for Women biedenaanstaande ouders deskundig advies over alle aspecten van het zwanger worden én zijn. De verpleegkundigen hebben hiervoor de nieuwe opleiding ‘Preconceptiezorg’ gevolgd, die door Gynaecologen en Verloskundigen van het UMC Utrecht en Care for Women is ontwikkeld. Vrouwen en partners kunnen bij hen terecht voor uiteenlopende vragen als ‘hoe word ik zo snel mogelijk zwanger?’en ‘hoe kan ik het beste slapen met een dikke buik?’ tot aan ‘wat kan ik doen om de kans op een gezond kindje te verhogen?’. Gynaecoloog prof. dr. Macklon licht toe: “Stellen zijn vaak onvoldoendeop de hoogte van de voorzorgsmaatregelen die zij zelf kunnen nemen om sneller zwanger te worden en hun zwangerschap positief te beïnvloeden. Zonde, want een goede voorbereiding op eenzwangerschap is van essentieel belang voor een optimaal verloop ervan.”

Zorgeloos Zwanger spreekuren
De Zorgeloos Zwanger spreekuren zijn voor iedere vrouw beschikbaar, dankzij de landelijke spreiding van de Care for Women verpleegkundigen. De consulten vinden plaats in de praktijken van deverpleegkundigen. Omdat de initiatiefnemers veel specialistische kennis samenbrengen, het UMC Utrecht vanuit de medische kant en Care for Women vanuit de vrouwspecifieke kant, kunnenspreekuren verschillende invullingen hebben. Rita Iedema, hoofd verloskundige bij het UMC Utrecht: “In de praktijk merken we dat vrouwen uiteenlopende vragen hebben over de manier waarop zij zelfkunnen bijdragen aan zorgeloos zwanger worden en zijn. Met deze spreekuren willen we inspelen op de specifieke behoeftes van deze vrouwen.” De initiatiefnemers zijn momenteel in gesprek met dezorgverzekeraars over vergoeding van de consulten. Gynaecoloog prof. dr. Fauser van het UMC Utrecht: “De behoefte van de vrouw moet meer centraal gesteld worden in de preconceptiezorg. Ditinitiatief is een belangrijke stap om deze ambitie te realiseren.” Aanmeldingen voor dit spreekuur via  www.careforwomen.nl of 0900-1481.

Over Care for Women
Care for Women is in 1997 opgericht door verpleegkundige Catherine van Heest. De organisatie biedt zorg en advies gericht op de behoefte van de vrouw, van overgangsongemakken tot aan vragenrondom de zwangerschap. Ruim 80 praktijken voor verpleegkundigen zijn landelijk verbonden aan Carefor Women. www.careforwomen.nl

Over UMC Utrecht

Binnen het UMC Utrecht wordt voor het eerst in Nederland baanbrekend werk verricht op het gebied van Women’s Health (gezondheidszorg voor vrouwen): multidisciplinaire zorg, specifiek gericht opvrouwen, van puberteit tot anticonceptie, zwangerschap en de overgang. www.umcutrecht.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen