Jellinek en Brijder storten zich op online verslavingszorg

0
643

Brijder is gestart verslavingszorg via de website Drugsondercontrole.nl. Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Zorg is enthousiast over het initiatief een heeft deze behandeling dan ook officieel geopend. Wanneer mensen te lang wachten om hun gebruikgedrag te veranderen, wordt het steeds moeilijker om deze levensstijl te wijzigen. Vandaar dat Brijder Verslavingszorg de drempel wil verlagen met de lancering van deze onlinebehandeling. Ook Minister Klink staat positief tegenover deze vorm van behandeling via internet: “Deze laagdrempelige methode brengt moeilijk bereikbare groepen, zoals vrouwen en jongeren, makkelijker in contact met de verslavingszorg.”

Op de website www.drugsondercontrole.nl kunnen deelnemers terecht voor hulp met overmatig gebruik van alle soorten drugs zoals cocaïne, XTC, speed en GHB. Deze middelen worden vaak aangeduid als partydrugs, maar worden veelal dagelijks gebruikt. Brijder Verslavingszorg verwacht dat de nieuwe site veel gebruikt zal worden op basis van ervaringen van het drugsinfoteam. Dat zijn veelal consumenten met een ontspoord recreatief gebruik die van het drugsinfoteam willen weten hoe ze kunnen minderen met hun middelen.
 
De onlinehulp is er voor mensen die zelf graag iets willen veranderen. Of dat nu minderen of stoppen is, dat maakt niet uit. De deelnemer stelt samen met zijn coach een doel en daar gaan ze gedurende een aantal weken aan werken. De behandeling begint met het inzicht krijgen in het gebruik. Om welke middelen gaat het nu precies? Wanneer en waar wordt er gebruikt? Daarna volgen er opdrachten en gaat de deelnemer stap voor stap richting zijn of haar doel.

Als je je aanmeldt zal in een aantal sessies met intensieve ondersteuning door een behandelaar het drugsgebruik te lijf worden gegaan. De duur van het programma is twaalf tot veertien weken. De behandelaar helpt met de opdrachten, reageert erop en geeft waar nodig steun. Doel van het programma is om vaardigheden te leren om controle over het drugsgebruik terug te krijgen. Al eerder verscheen in deze serie cannabisondercontrole.nl en alcoholondercontrole.nl.

Deelnemers hebben via hun computer contact met hun coach op de momenten dat het voor hen uitkomt. Ze kunnen 24 uur per dag inloggen en wisselen dan samen berichten uit. Een bezoek aan de huisarts of een wekelijkse afspraak tijdens kantooruren met de hulpverlener is er niet meer bij. Je doet het in je eigen tijd, op je eigen tempo en in je eigen omgeving. Vaak passen terugkerende gesprekken bij een behandelaar op kantoor niet in de volle agenda’s van deze tijd. Vandaar dat naast www.drugsondercontrole.nl mensen ook onlinebehandelingen kunnen volgen op www.alcoholondercontrole.nl en www.cannasbisondercontrol.nl.

E-health

Brijder verwacht dat in 2011 ruim 20% van haar patiënten via internet zal worden begeleid.

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden deze internetbehandeling. Zij zijn geïnteresseerd in deze nieuwe manier van behandelen, omdat internet laagdrempelig is en geen regionale grenzen kent. Brijder is een van de grootste aanbieders met haar ruim 40 vestigingen in Noord- en Zuid-Holland. Meer informatie over Brijder Verslavingszorg: www.brijder.nl.

Afgelopen maan verscheen ook van de Jellinek kliniek therapie aan via internet. Door te chatten met een therapeut moeten de blowers van hun verslaving af kunnen komen.

JelinekLive is gestart met het online behandelen van mensen met cannabis-problemen. De behandeling bestaat uit 7 chatsessies met een therapeut en een aantal oefeningen, die thuis kunnen worden gemaakt.

De chatsessies duren 30 tot 40 minuten. De totale behandeling duurt 10 weken. Jellinek verwacht jaarlijks 250 mensen met cannabisproblemen online te kunnen helpen.

Contact via chat

In de online behandeling cannabis zal het contact met de therapeut plaatsvinden via chats. In de chatsessies bespreekt de therapeut de oefeningen die door de cliënt thuis gemaakt zijn. Ook is er in de chats ruimte om persoonlijke thema's te bespreken of vragen te stellen. De chats kunnen worden opgeslagen, waardoor cliënt en therapeut de sessie nog eens kunnen nalezen.

Vaardigheden

De oefeningen in het programma zijn gericht op het leren van vaardigheden om met verlangen naar cannabis om te gaan. De cliënt leert verschillende methoden hoe hij de situaties, gevoelens of gedachten die aanzetten tot gebruik kan herkennen en hanteren. Hiermee vergroot hij de controle over zijn gebruik. De toegepaste methode is bewezen effectief en wordt ook in face-to-face gesprekken aangeboden.

JellinekLive: jarenlange ervaring

JellinekLive, dat het online aanbod van de Jellinek verzorgt, heeft al ervaring met het online behandelen van alcoholproblemen. Sinds dit programma eind vorig jaar werd aangeboden, zijn 160 mensen behandeld.

Laagdrempelig

Zowel therapeuten als cliënten zijn enthousiast over het via internet kunnen behandelen van problemen. Therapeuten ervaren dat cliënten via de chat snel to-the-point komen. Het niet face-to-face over je problemen te hoeven praten neemt voor veel cliënten een drempel weg.

Effectief en snel

Net zoals in conventionele contacten gebeurt, kan in de chat direct worden ingegaan op vragen en problemen. De chat combineert de voordelen van het directe face-to-face contact met grotere anonimiteit. De therapie kan daardoor effectief verlopen.

In vergelijking met ander aanbod zijn de online diensten van Jellinek de meest interactieve.

Voordelen

Het aanbieden van behandeling via internet biedt nog andere voordelen. De cliënt kan op elk moment van de dag inloggen en vanuit huis de behandeling volgen.

Extra: Forum voor delen van ervaringen

Omdat het programma is uitgerust met een forum, kan de cliënt ook nog in contact komen met lotgenoten. Buiten de chatsessies kan hij aan gebruikers die ook willen minderen of stoppen, bepaalde problemen voorleggen. Op die manier wordt behandeling ook gecombineerd met zelfhulp. Op het forum laten mensen allerlei berichten achter zoals:

“Nu weet ik het zeker, ik ga een maand tijd minderen naar een joint op een dag en dan ga ik stoppen. Ik blow nu al een jaar of 8, maar het lijkt wel steeds meer te worden. Het begon in het weekend en nu al jaren elke dag, maar wel 4 of 5 joints op een avond. En meestal voel ik daar al niks meer van, als ik zou willen dan kan ik er nog wel meer roken ook. Maar ja dat kan ik niet betalen, ik rook nu al voor ong. 100 euro per week weg, het moet niet gekker worden met mij. En daarom ga ik minderen, ik wil er vanaf. Eerst aan het idee wennen, en heb zo ook minder last van afkickklachten, want daar zie ik echt tegenop. Een week hel. Nou ja als er iemand wil reageren, graag”

JellinekLive: compleet aanbod van online hulp

JellinekLive biedt als enige in Nederland een compleet pakket van online diensten aan.

Dit varieert van testen waarmee je kunt nagaan of je riskant gebruikt tot zelfhulpprogramma’s waarbij iemand geheel zelfstandig zonder tussenkomst van een therapeut kan minderen of stoppen tot de online behandelprogramma’s alcohol en cannabis.

Veel aanmeldingen

Ook van de zelfhulpprogramma’s wordt veel gebruik gemaakt. Voor de zelfhulp alcohol melden zich dagelijks 6 mensen aan, voor de zelfhulp cannabis 7 en voor de zelfhulp cocaïne 3.

Wetenschappelijk onderbouwd

De effectiviteit van de online diensten wordt onderzocht door de Universiteit van Amsterdam. De eerste resultaten zijn positief.

Geen kosten voor deelnemer

Net zoals de face-to-face behandeling wordt de online behandeling vergoed door de zorgverzekeraar.

 

De strijd om de verslaafde is losgebarsten. Het Jellinek programma is een uitgebreide flash animatie terwijl de Brijder site meer beleving ademt. Ben benieuwd naar wel initiatief het populairst wordt.