UT krijgt onderzoekscentrum voor eHealth

Array
De Universiteit Twente krijgt een zogeheten eHealth Research Center, dat onderzoek gaat doen naar technologie in de zorg. Het centrum opent op 20 mei de deuren, tijdens de eerste week van de e-Health. Dat heeft de universiteit dinsdag laten weten.
 
Het onderzoeksinstituut Institute for Behavioral Research van de faculteit Gedragswetenschappen krijgt er vanaf 20 mei een onderzoekscentrum bij: het Center for e-health research, dat als doel heeft kennis te verzamelen over gezondheidszorg via technologie, e-health dus. `De UT moet een sleutelrol spelen in e-health onderzoek en onderwijs', aldus universitair docent en initiatiefneemster Lisette van Gemert.

Het onderzoekscentrum hoort bij de leerstoel psychologie en communicatie van gezondheid en risico van hoogleraar Erwin Seydel. `De UT wil deskundige worden op het gebied van e-health,' betoogt Van Gemert. `Met dit onderwerp willen we de regio op de kaart zetten. Iedereen moet weten: voor e-health ga je naar Twente. Dat bereiken we natuurlijk niet alleen. Er is samenwerking met verschillende partners nodig zoals zorginstelling 't Roessingh, Saxion Hogeschool en het midden- en kleinbedrijf.'

E-health betekent gezondheidszorg via technologie. `Bijvoorbeeld een e-consult waarbij de huisarts via de e-mail spreekuur heeft. Handig voor mensen die niet naar de dokter durven. Maar ook een lifestylecoach die digitaal advies geeft valt onder de noemer. En denk aan een e-fitness sportprogramma waarbij een virtuele coach patiënten op een hometrainer aanmoedigt. E-health is ook disease management, hulpverleners kunnen dan allemaal in het dossiers van de patiënt. Informatieoverdracht vindt automatisch plaats zonder de privacy regels te schenden.

`Onze wetenschappers bekijken hoe menselijk gedrag te beïnvloeden is door e-health. Hoe verandert de verhouding tussen arts en patiënt? Is het mogelijk iemands levensstijl te veranderen door on-line coaching? We verzamelen deze kennis in ons onderzoekscentrum en delen dit met alle betrokken partijen. Een multidisciplinaire benadering staat hier voorop. Met de informatie leveren we een bijdrage aan de inrichting van zorgprocessen en aan de juiste afstemming van de bijbehorende technologie voor de gebruikers.'

Van Gemert begon in 2004 met e-health-onderzoek. `Het is de bedoeling dat er steeds meer opdrachten binnenkomen. Geld voor onderzoek moeten we namelijk zelf genereren.

Daarom moet de regio Twente en de UT hét e-health-onderzoekscentrum worden op zowel nationaal als internationaal gebied.'

De officiële start van het onderzoekscentrum is 20 mei. `We hebben voor die datum gekozen omdat we dan samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een symposium organiseren over dit onderwerp. De keynote speaker van die dag is Gunther Eysenbach, visiting professor aan de UT en verbonden aan het Centre for Global e-Health Innovation van de University van Toronto. Hij is echt dé goeroe op dit gebied.'

De universiteit gaat bekijken hoe ver techniek in de zorg geïntegreerd kan worden en wat het effect is op de patiënten en de artsen. Ook gaat het onderzoekscentrum de toepassingen op de voet volgen.

Technologische snufjes in de zorg kunnen ervoor zorgen dat patiënten eerder naar huis kunnen, maar door gebruik te maken van apparaten toch constant onder controle staan. Ook is het mogelijk om via internet een arts te raadplegen en kunnen routinecontroles uitgevoerd worden middels een videoverbinding.

Samen met de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en de Nederlandse Vereniging voor eHealth heeft de universiteit een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid opgesteld om de voorwaarden voor intensiever gebruik van e-Health te verbeteren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen