Vandaag begonnen: De Week van de eHealth

logo-week-vd-ehealthVandaag start de eerste Week van de eHealth, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van eHealth, de NPCF, de Universiteit Twente en ook het Innovatieplatform draagt zijn steentje bij. Hoe dan ook, de Week van de eHealth betekent veel activiteiten, congressen en publicaties rondom dat thema.

Martijn Hulst geeft op zijn blog een uitgebreide opsomming van alles wat er te doen is en ik citeer hem dan ook graag:

Tijdens de conferentie gaat het Innovatieplatform op zoek naar initiatieven die de zorg beter en efficiënter maken. Ook moeten de ideeën de concurrentiekracht van Nederland gaan versterken. Verschillende initiatieven konden aangemeld worden en tijdens de topconferentie zal hiervan een aantal geselecteerd worden. Ik ben benieuwd of er ook aandacht is voor toepassingen met een meer Health2.0- of zelfs Health3.0- (binnenkort de definities) achtergrond. Vermoedelijk zal het in de hoek van gadgets of de videoconferencing-toepassingen blijven, ook al heeft wel Zorgbode.nl zich aangemeld.

le-12-consumer-values-for-technology

Een zeer aansprekend symposium wordt door mijn oude leerschool in samenwerking met het RIVM georganiseerd. Zo hebben ze dr. Gunther Eysenbach uitgenodigd. Niet alleen is hij de oprichter van het Journal of Medical Internet Research, ook is hij grondlegger van wat hij zelf noemt ‘Infodemiology’. Op zijn persoonlijke site wordt het omschreven als:


“…new research discipline and methodology [which deals with] the study of the determinants and distribution of health information. Infodemiology methods and techniques are designed to automatically measure and track health information demand (e.g. by analyzing search queries) and supply (e.g. by analyzing postings on webpages, in blogs, and news articles) on the Internet with the overarching goal to inform public health policy and practice.”

Op dit landelijke congres in schouwburg Orpheus te Apeldoorn zal in gegaan worden op verschillende eHealth-ontwikkelingen. Zo komt Roger van Boxtel (Menzis) praten over het project Koala en zal prof. Jan Kremer (UMC St. Radboud) vertellen over de digitale IVF poli Fertendo . ’s Middags zijn er verschillende workshops waarin ondermeer ingegaan wordt op web2.0 (maar dan alleen voor patiëntenverenigingen) en op het elektronisch dossier HealthVault van Microsoft. Ook wordt het nieuwe patientenportaal van de NPCF gelanceerd en gepresenteerd.

  • Naast de bijeenkomsten wordt er door de Nederlandse Vereniging voor eHealth ook aan het begin van de week een manifest, getiteld ‘Anker eHealth’, geprubliceerd en zal in landelijk dagblad een opinieartikel over eHealth verschijnen.

health2.0 nl

ff-sheet-health20

Maar dat is nog niet alles want ook wij, de mensen achter health2.0 nl, gaan van ons laten horen en dat zullen we doen op het NPCF-congres. Want we hebben sinds onze unconference in april niet stil gezeten. Integendeel! En we zullen 22 mei vertellen hoe health 2.0 nl verder zal gaan.

Want dat het verder gaat, dat staat voor ons allemaal vast en deze eerste Week van de eHealth is natuurlijk een prachtig moment om onze ‘next steps’ aan te kondigen en uiteraard willen we jullie daar actief bij betrekken. Dus wat mij betreft graag tot ziens volgende week in Apeldoorn!

Recente artikelen