Zwangerschapsverlof voor vrouwelijke ondernemers kan nu ingaan

Array

Vrouwen met een eigen bedrijf kunnen voortaan zestien weken met zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat vandaag door de Eerste Kamer is aangenomen. De wet is er gekomen op aandringen van GroenLinks: Femke Halsema en Ineke van Gent hebben verschillende moties ingediend om minister Donner te dwingen dit wetsvoorstel te maken. Zij zijn dan ook blij dat deze wet nu echt in werking kan treden.

Morgen inwerkingtreding
Bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer, heeft Ineke van Gent erop aangedrongen dat de wet niet pas op 1 juli in werking zou treden, maar zo snel mogelijk. Dit moet voorkomen dat vrouwen die nu hoogzwanger zijn, allerlei toeren gaan uithalen om de bevalling te rekken tot ná 1 juli. In reactie op het GroenLinks – amendement heeft de minister toegezegd dat het wetsvoorstel direct in werking zou treden nadat het door de Eerste Kamer is aangenomen. Ineke van Gent gaat er dus van uit dat alle zelfstandigen die na vandaag een kind krijgen, in aanmerking komen voor een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Uiteraard zal zij hier bij minister Donner nog krachtig op aandringen.

Honderden vrouwen per maand
Met de nieuwe wet zijn vrouwelijke zelfstandigen voortaan gratis verzekerd voor hun zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zij hoeven dus geen premie te betalen, maar krijgen wel rondom de bevalling zestien weken lang recht op een uitkering op het niveau van het wettelijk minimumloon. Naar verwachting zullen in eerste instantie zo’n zevenduizend vrouwen per jaar recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De nieuwe wet kost ongeveer 25 miljoen euro per jaar.

Femke Halsema
Ineke van Gent

Recente artikelen