Bacteriële infectie speelt rol bij Wiegedood
ArrayBritse wetenschappers hebben een mogelijk verband gevonden tussen wiegendood en bacteriële infectie. Ze stelden vast dat bacteriën als de staphylococcus aureus en E. coli te vinden waren op de helft van de baby's die overleden aan wiegendood. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het medische tijdschrift The Lancet.
Vermoedens
Artsen vermoeden al langer dat bacteriële infecties een rol kunnen spelen bij wiegendood of SIDS (sudden infant death syndrom). De Britse onderzoekers zeggen echter dat hun ontdekking niet hoeft te betekenen dat de bacteriën daadwerkelijk een rol speelden bij het overlijden van de baby's.
Veel bacteriën
De wetenschappers verrichtten hun onderzoek aan de hand van gegevens van het Londense kinderziekenhuis Great Ormond Street. Ze onderzochten de gegevens van 470 overleden baby's en stelden vast dat bij 181 van de 365 baby's die zonder aanwijsbare oorzaak overleden een potentieel gevaarlijke bacterie werd gevonden. Dat is bijna de helft. Bij 14 van de 53 baby's bij wie wel een doodsoorzaak werd vastgesteld werd eveneens een dergelijke bacterie gevonden. Dat is ruwweg een kwart.
Antistoffen
Bij de meeste baby's werd de bacterie gevonden in de longen of de milt. Bij hun geboorte krijgen baby's antistoffen tegen ontsteking van hun moeder mee. Deze antistoffen gaan acht tot tien weken mee en op die leeftijd produceren baby's doorgaans zelf nog niet voldoende antistoffen.
Daardoor zijn ze na acht tot tien weken waarschijnlijk extra vatbaar voor bacteriële infecties, zegt de patholoog James Morris, een van de auteurs van een begeleidend commentaar bij het artikel in The Lancet. Wiegendood komt het vaakst voor bij baby's tussen de acht en tien weken oud.
Risico
De Amerikaanse SIDS-deskundige Marian Willinger denkt dat het misschien zo is dat bacteriële infecties andere risicofactoren voor wiegendood, zoals blootstelling aan rook en buikligging, verzwaren.