Pillendoosje houdt diabetespatiënt in de gaten

0
205

Is met het oplettende medicijnendoosje SIMpill de therapietrouw van patiënten te vergroten? Deze maand start een onderzoek met de geavanceerde pillendoos bij 300 diabetespatiënten.Niet iedere patiënt slikt trouw de pillen die de arts hem voorschrijft. Soms willens en wetens, meestal per ongeluk. Bij gebrekkige ‘therapietrouw’ hebben medicijnen minder effect: levensverwachting en kwaliteit van leven van patiënten dalen en de kosten van de gezondheidszorg stijgen. De therapietrouw van patiënten ligt gemiddeld tussen de 40 en 70%, zo is bekend uit eerder onderzoek van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Ondanks talrijke pogingen de therapietrouw van patiënten te verbeteren, is dit de afgelopen decennia niet gelukt.

SIMpill
Misschien brengt SIMpill verbetering. Het project waarin het effect op therapietrouw van het oplettende pillendoosje wordt gemeten, start in juni bij 300 diabetespatiënten. SIMpill is een initiatief van Zilveren Kruis Achmea, Mediq Apotheken, Evalan en het NIVEL. Het wordt uitgevoerd bij 25 Mediq Apotheken in drie regio’s: Rotterdam Rijmond, de kop van Noord-Holland en Drenthe. De resultaten worden in de tweede helft van 2009 gepubliceerd.

SMS’je
SIMpill is een zorginnovatie gebaseerd op moderne ICT, die is ontwikkeld om medicijngebruik te verbeteren. Patiënten worden via een SMS’je gewaarschuwd als zij hun medicijnen vergeten. Met de gegevens die het systeem verzamelt, krijgen apothekers, artsen en verpleegkundigen beter inzicht in de therapietrouw van hun patiënten. Daardoor kunnen zij hun patiënten gericht begeleiden bij het verbeteren van hun medicijngebruik. Beter medicijngebruik moet leiden tot minder complicaties bij patiënten, minder ziekenhuisopnames en lagere zorgkosten.