Luxemaaltijden voor kersverse moeders in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis
ArrayVrouwen die in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis bevallen, hoeven niet langer ‘standaardmaaltijden’ te nuttigen. Sinds kort kunnen zij er kiezen uit een uitgebreid menu van onder meer verse maaltijdsalades en gegrilde zalmmoot. Op ieder tijdstip dat zij dit willen en op een luxe wijze gepresenteerd. De kersverse moeders reageren erg verrast. Eerder kregen vrouwen die in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis na de bevalling een standaardmaaltijd, bijvoorbeeld een boterham met kaas of jam. Nu vinden deze vrouwen (en hun partners) op hun verloskamer een menukaart. Op het menu staan onder meer: een boerensandwich, salades, hotdog, gegrilde zalmmoot, saté, vegetarische bami, gevulde paprika’s en hartige taart. Voor en na de bevalling kunnen de vrouwen elk gerecht bestellen dat zij willen. De maaltijd, die altijd vers is, wordt op een mooi dienblad met bestek en een sapje erbij gepresenteerd. Meteen na de bevalling krijgen zij op hun verloskamer bovendien beschuit met muisjes mét een flesje champagne aangeboden.
Gast
De luxemaaltijden passen in het streven van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis om de ‘patiënt’ meer als een ‘gast’ te benaderen, zegt hoofd Voedingsassistentie Merel Hoogeveen. ‘Vrouwen die net bevallen zijn, willen wij graag verwennen. Zij hadden eerst een beperkte keuze in maaltijden. Bovendien kwamen die alleen op vaste tijdstippen. Wij hopen met deze gastvrijheid meer tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van deze vrouwen en hun partners.’
De verloskamers kregen eerder een meer luxe en vriendelijke uitstraling, voegt teamleider Verloskunde Harvey Devid toe. ‘Wij hopen dat de vrouwen die in dit ziekenhuis komen bevallen zich hierdoor prettiger voelen. En het werkt. Veel vrouwen en hun partners zijn niet alleen tevreden over de uitstraling van de verloskamers, ze zijn ook blij verrast dat ze uit zoveel lekkernijen mogen kiezen, op een moment dat zij dat willen. Daar kunnen ze echt van genieten.’