Niet gecategoriseerd

Specialist wil meer transparantie en minder administratieve rompslomp

Array

Twee van de drie medisch specialisten wil meer openheid van zaken over behandeling van patiënten, maar de meesten willen ook af van de administratieve rompslomp om de interne en externe verantwoording te regelen.Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie ‘De beste specialisten’ van Elsevier en onderzoeker/beleidsadviseur Peter Lagendijk.

90 procent van de specialisten vindt dat de digitale registratie van medische handelingen eenvoudiger moet. 66 procent is van mening dat de formalisering van beroepseisen in certificaten voor specialist en maatschap te ver is doorgeslagen. 73 procent vindt het onnodig dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zogeheten ‘prestatie-indicatoren’ uitbreidt waarmee de kwaliteit van ziekenhuizen wordt gemeten.

Uit het onderzoek van Elsevier blijkt ook dat medisch specialisten de dbc-systematiek te gecompliceerd vinden. 60 procent van de respondenten niet wil dat het systeem voor meer handelingen gaat gelden.

Zoals ook nauwelijks voorstanders te vinden zijn voor een kritsicher inkoop van zorg door verzekeraars. Conclusie van Elsevier en Peter Lagendijk: de specialist wil best meer openheid van zaken geven, maar heeft geen zin in de administratie die nu gepaard gaat met de beoogde concurrentie op prijs en kwaliteit.

Hoewel de Nederlandse specialisten tot de best verdienende specialisten van Europa horen, is altijd nog een op de drie ontevreden over het inkomen. De helft vindt dat parttime verpleegkundigen meer uren zouden moeten maken, zelf vindt slechts een op de vijf dat specialisten zelf beter beschikbaar moeten zijn buiten kantooruren. Maar zij hebben vrijwel unaniem het vertrouwen dat contacten met de patiënt goed verlopen, en de meesten zijn ook zeer tevreden over hun werkkring en collega’s.
 

Elsevier zette evenals vorig jaar ook de beste ziekenhuizen, geordend per specialisme, op een rij. De onderzoekers baseren zich voor genoemde resultaten op vijfduizend deskundigen uit de zorg, onder wie bijna drieduizend specialisten. Ook huisartsen, verpleegkundigen, managers en bestuurders werden benaderd.