Groene Hart ziekenhuis geeft dossiers vrij

Array
Vanaf volgend jaar kunnen alle Goudse huisartsen, apothekers en zorgverleners in het Groene Hart Ziekenhuis medische gegevens van hun patiënten opvragen en uitwisselen.

De verschillende hulpverleners slaan al langer medische details van hun patiënten digitaal op in een elektronisch patiëntendossier. Met ingang van 2008 wordt het mogelijk dergelijke informatie onderling in te zien.

Op langere termijn is het als laatste stap de bedoeling alle informatie ook landelijk opvraagbaar te maken. Door het netwerk zijn medisch specialisten, psychiaters, specialistisch verpleegkundigen, verpleeghuisartsen en verloskundigen aan elkaar verbonden.
Volgens initiatiefnemer Zorgbelang Zuid-Holland is het grote voordeel van het elektronisch patiëntendossier dat aangesloten hulpverleners veel efficiënter kunnen werken. Tot nu toe gebeurt de uitwisseling per telefoon/fax of post. Met elektronische gegevensuitwisseling zouden minder medische fouten gemaakt worden. Het is voor waarnemend huisartsen nu al mogelijk op de huisartsenpost een samenvatting van het dossier bij de eigen huisarts van de patiënt in te zien. Ook apotheken van de Dienstapotheek Midden-Holland konden al bij het dossier komen.
Vanaf volgend jaar wordt de in de apotheek van het Groene Hart Ziekenhuis opgeslagen medicatieinformatie gedeeld met die van de plaatselijke apotheken. Hierdoor ontstaat een volledig overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen.

Zorgverleners mogen de gegevens in het elektronisch patiëntendossier alleen inzien als de betreffende persoon door hen wordt behandeld.

Als een patiënt niet wil dat bepaalde gegevens inzichtelijk zijn voor andere zorgverleners kan hij dit kenbaar maken. De gegevens worden dan geblokkeerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen