Moslims met diabetes moeten niet meedoen met Ramadan

Array

Een jaarlijks terugkerend thema voor moslims is de ramadan. Voor moslims met diabetes kan het lastig zijn om te beslissen om wel of niet te gaan vasten. Iedere moslim wil met de ramadan graag vasten, maar zorgverleners raden het mensen met diabetes af. Iemand met diabetes moet zo regelmatig mogelijk leven en eten zodat de hoeveelheid suiker in het bloed in evenwicht is.


Moslims die suikerziekte hebben, kunnen beter niet meedoen aan de vastenmaand Ramadan. Dat schrijft een groep artsen en verpleegkundigen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) dat zaterdag verschijnt. De Ramandan begint dit jaar 2 september. Suikerziektepatienten kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen als ze hun eetpatroon plotseling wijzigen.


De Koran geeft mensen die chronisch ziek zijn, vrijstelling voor het vasten. De artsen adviseren huisartsen om de kwestie met hun islamitische suikerziektepatienten te bespreken. De patienten zouden eventueel met hun imam kunnen overleggen bij twijfel, aldus de groep medici.


Suikerziekte komt bij allochtonen vier tot zes keer zo vaak voor als bij autochtonen. Vooral Surinamers, Hindoestanen, Turken en Marokkanen blijken gevoelig voor de ziekte. Suikerziekte geldt vaak als voorbode van andere levensbedreigende aandoeningen.


Het vasten tussen zonsopgang en zonsondergang zorgt voor grote pieken en dalen in de hoeveelheidsuiker in het bloed. Hierdoor wordt het risico op problemen door de diabetes veel groter. Er zijn dispensatieregels die gelden voor o.a. chronisch zieken. Ook al voelt iemand met diabetes zich niet ziek, je krijgt juist last van de ziekte als je stopt met de medicijnen.

Maar de behoefte om te vasten is groot en daarom besluiten jaarlijks veel moslims met diabetes om wel te vasten. Als dat besluit is gevallen kunnen huisartsen en apothekers samen met de patient bespreken hoe de medicijnen het beste in kunnen worden genomen tijdens het vasten/de ramadan. Zij kunnen het tijdstip van innemen aanpassen, de hoeveelheid per keer of een ander medicijn adviseren. Een algemeen advies voor diabeten is dat ze rustig aan moeten doen en opletten op hun gezondheid en als het echt niet anders kan ermee stoppen.

Er zijn steeds meer initiatieven in de gezondheidszorg die tot doel hebben de vastende chronisch zieken tijdens de ramadan te ondersteunen.

diabetes.slz.nl
In het Slotervaartziekenhuis is een Diabetespoli waar onder andere een Marokkaanse diabetesverpleegkundige werkzaam is. De poli ondersteunt diabetespatenten met consulten, adviezen en informatie onder andere via deze site. Daar is het ook voor iedereen toegankelijke diabetespaspoort te verkrijgen.

De betekenis voor moslims en diabetes
Het volgende document geeft adviezen aan zorgverleners over de begeleiding voor, tijdens en na het vasten en een overzicht van de verschillende diabetesmiddelen. De openingszin van paragraaf ramadan en diabetes is: ‘In principe moet aan diabetespatienten altijd geadviseerd worden niet te vasten’. Het docuemnt, “De betekenis voor moslims en diabetes”, opgesteld door internist E. W. Meesters en nurse practitioner diabeteszorg F. Malki.

www.ramadan-medicijnen.nl
De site van een project van apotheken in de Randstad. Op de ‘patientenpagina’ is een folder te downloaden die informatie geeft en waarin ook een formulier is opgenomen met de naam ‘Medicijnadvies’. Samen met de apotheker kan dit tijdschema worden ingevuld met de tijdstippen waarop je bepaalde medicijnen in gaat nemen. Onderaan de patientenpagina is een overzicht van de deelnemende apotheken.

NEO Folder
Folder van NEO: Netwerk Eerstelijns Organisaties. Het is een in een driehoek te vouwen folder voor op het bureau van de zorgverlener, een jaarkalender van 2007 met alle belangrijke islamitische dagen er op. En in een kader wat belangrijke punten over de ramadan: onder andere de dispensatieregeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen