Gratis artikelen op internet hebben meer pageviews dan betaalde content

Array

Het gratis op internet toegankelijk maken voor de samenleving van wetenschappelijke artikelen die met overheidsgeld zijn geproduceerd, is een hot issue in de wereld van wetenschappelijke tijdschriften, uitgevers en bibliotheken. In Nederland is de grote pleitbezorger daarvan Bas Savenije. Hij is de universiteitsbibliothecaris van de Universiteit Utrecht.


Zestienhonderdennegentien artikelen verschenen in elf internationale medische tijdschriften gedurende de eerste vier maanden van 2007. Voor niet-abonnees zijn deze te downloaden van het internet tegen elektronische betaling van pakweg 15 euro. De redacties van de elf tijdschriften selecteerden at rondom 247 artikelen uit die 1619 publicaties, die ze gratis te downloaden aanboden.


De controlegroep, het restant van 1372 artikelen, bleef alleen tegen betaling te downloaden.  Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Cornell University onderzocht het effect van deze interventie op download-incidentie en op citatie-incidentie in andere publicaties gedurende 12 maanden na verschijnen. Zij publiceerden hierover een paar weken geleden in de British Medical Journal (BMJ). Voor de experimentele groep artikelen was het aantal downloads per 100 artikelen  89% hoger dan voor de controlegroep.


De auteurs van de eerste groep werden NIET vaker geciteerd dan de auteurs van de tweede groep. De onderzoeksgroep van de Cornell University noemt het waarschijnlijk, dat de extra downloads komen van niet-universitaire instituten. Want anders was de citatie-incidentie wel gestegen. Tot zover dit bericht. Het gratis op internet toegankelijk maken voor de samenleving van wetenschappelijke artikelen die met overheidsgeld zijn geproduceerd, is een hot issue in de wereld van wetenschappelijke tijdschriften, uitgevers en bibliotheken. In Nederland is de grote pleitbezorger daarvan Bas Savenije.


Hij is de universiteitsbibliothecaris van de Universiteit Utrecht. Guus Schrijvers is  hoofdredacteur van een zogeheten open access tijdschrift: het International Journal of Integrated Care (zie www.ijic.org) . Guus Schrijvers is ook voor gratis toegang van alle wetenschappelijke kennis waarvoor  de gemeenschap heeft betaald. Je kunt het hier besproken artikel via pubmed vinden op Davis PM, c.s., Open access publishing, article downloads and citations: randomised controlled trial. BMJ 2008; 337:a568. Downloaden bij BMJ kost 15 euro.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen