Operatierobot Da Vinci S toepasbaar bij keelkanker

In het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) wordt sinds kort een speciale operatierobot ingezet voor patienten met keelkanker. Het Amsterdamse ziekenhuis meldt maandag inmiddels elf keelkankerpatienten te hebben behandeld. Bij negen van hen was bestraling niet meer nodig en kon de patient binnen vijf weken weer aan het werk.

 

De ‘Da Vinci S’ wordt via de mond in de keel gebracht en kan met grote precisie de tumor wegsnijden. De schade aan omliggend weefsel is daardoor volgens het NKI-AVL beperkt. De behandelde patienten konden na twee tot vier dagen naar huis. Het NKI-AVL is het eerste Nederlandse ziekenhuis te zijn met de operatierobot keelkaner behandeld.


De komst van de robotica in de geneeskunde brengt een (r)evolutie teweeg in de medische en verpleegkundige zorg voor de patient. De procedures, die met behulp van de robotica verricht worden, en het aantal chirurgische disciplines, die de roboticatechnologie implementeren, groeien jaarlijks in aantal. De technologische evolutie doet het aandeel van de minimaal invasieve ingrepen verder stijgen. Dit biedt de patient tal van voordelen: minder postoperatieve pijn en dus een groter comfort, een sneller herstel, een kortere hospitalisatieduur, minder complicaties, een sneller hervatten van de dagelijkse activiteiten,… Toch kunnen niet alle procedures op een minimaal invasieve manier verricht worden.


Als gevolg van de minimaal invasieve technieken zal ook de verpleegkundige zorgverlening aan de patient veranderen. Denken we hierbij aan de toegenomen noodzaak van pre-operatieve voorlichting van de patient als gevolg van de kortere hospitalisatieduur. Een ander gevolg van het korter verblijf in het ziekenhuis is de shift van de zorg naar de thuiszorg. De complexiteit van de zorg vereist dan weer de bijscholing van de verpleegkundigen die moeten uitmaken hoe ze in de toekomst het best voor de patient kunnen zorgen.


Tumoren in de keel kunnen door operatie of bestraling worden behandeld. Een operatie is vaak ingrijpend omdat de kaak van de patient moet worden gespleten. Ook ontstaat een groot litteken in het gezicht. Het nadeel van een bestralingsbehandeling is dat deze maar eenmalig kan worden uitgevoerd. Beide behandelmethodes kunnen leiden tot bijwerkingen.

Het ziekenhuis gebruikt de operatierobot ook al voor patienten met prostaatkanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen