Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt een rede over e-health bij de Opening van het Academisch Jaar Technische Geneeskunde

0
233

Technologie speelt een steeds grotere rol bij de verbetering van diagnostiek en behandeling, maar ook in de organisatie van de zorg en het bevorderen van een gezonde leefstijl. De Universiteit Twente heeft een bijzondere combinatie van disciplines in huis om technologie op dit gebied te ontwikkelen èn om die technologie een goede inbedding in de samenleving te geven.


Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt een rede bij de Opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Twente op maandag 1 september. Bij de opening van het academisch jaar, vanaf 15.30 uur in het Muziekcentrum Enschede, voert behalve de minister ook collegevoorzitter Anne Flierman het woord. Rector Magnificus Henk Zijm reikt tijdens de plechtigheid vijf scriptieprijzen uit en burgemeester Peter den Oudsten reikt de Stad Enschede Prijs uit aan een student die afstudeerde op een voor de gemeente Enschede relevant onderwerp. Tevens wordt de winnaar van de Onderwijsprijs 2008 (voor de beste UT-docent) bekendgemaakt.


De minister brengt die dag tevens een werkbezoek aan de UT dat in het teken staat van technologie in de gezondheidszorg.  Tijdens zijn werkbezoek aan de UT stelt Minister Klink zich op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, onder meer aan de hand van een aantal demonstraties op het gebied van zorglogistiek, robotische chirurgie, zorg op afstand en nanomedicine.

Van de ruim 200 UT-hoogleraren houden zo’n 60 zich bezig met onderzoek op het gebied van gezondheid en technologie. De universiteit biedt opleidingen voor de zorgprofessionals van de toekomst, waaronder – als enige Nederlandse universiteit – de opleiding Technische Geneeskunde.

Voorafgaande aan de plechtigheid in het Muziekcentrum vraagt een aantal hoogleraren van Elektrotechniek aandacht voor hun vakgebied. Zij rijden op de Oude Markt in toga rond op segways, tweewielige elektrische voertuigen, waarin veel geavanceerde elektrotechnische toepassingen zijn verwerkt.