Medicijngebruik tijdens de ramadan

Medicijngebruik en vasten tijdens de ramadan, is dat te combineren? Om onveilig en onjuist gebruik van medicijnen te voorkomen is een goede begeleiding van patienten die willen vasten noodzakelijk!

Op de site ramadan-medicijnen.nl vindt u informatie voor apothekers en andere zorgverleners die hun kennis willen vergroten over de ramadan in combinatie met medicijngebruik en eventuele consequenties voor de gezondheid. Daarnaast kunnen patienten op de speciale patientenpagina terecht voor informatie over ramadan en medicijngebruik.

Deze informatie is het resultaat van een project dat van 2003 tot 2006 is uitgevoerd door STIOM en SAL Apotheken. De ontwikkeling en evaluatie van dit project is gedaan in samenwerking met de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Rijksuniversiteit Groningen en de diabetespoli van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam.

Op basis van de uitkomsten van dit project is een werkmap voor apotheken gemaakt. Delen van de werkmap zijn ook geschikt voor andere zorgverleners.
Wilt u zelf patienten adviseren over ramadan en medicijngebruik ga dan naar Tips en Materialen.

Voor apothekers en apothekersassistenten is er een e-learningcursus ontwikkeld over ramadan en medicijngebruik. Voor meer informatie hierover klikt u in het linkermenu op E-learningcursus.


Daarnaast is er ook een goed overzicht van het British Medical Journal, hoe om te gaan met geneesmiddelen & Ramadan. Drug intake during Ramadan

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen