NIGZ heeft veel gezondheidstips en een patiëntenfolder voor tijdens de Ramadan

0
668

Sinds 1 september is voor moslims in Nederland de vastenmaand ramadan die duurt tot 2 oktober. Voor moslims een periode van bezinning. Veel volwassen moslims zien het als hun plicht om gedurende deze maand te vasten van de eerste dageraad tot zonsondergang. De regels en gebruiken tijdens de ramadan kunnen het genezingsproces van een moslimpatient vertragen of stilleggen. Soms wordt de gezondheid van de patient er zelfs door in gevaar gebracht. Als hulpverlener kunt u samen met de patient een afweging maken tussen uw medische verantwoordelijkheid en de religieuze plicht die de patient voelt. Als er sprake is van een medische noodzaak, is het belangrijk de patient te adviseren om op een andere wijze aan zijn of haar religieuze verplichtingen te voldoen. Het NIGZ heeft goede documentatie om u en uw moslimpatient in deze periode te helpen.


In dit dossier is een ramadanbrochure opgenomen die u aan uw patienten kunt meegeven. De brochure is verkrijgbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Somalisch en Farsi.
Daarnaast vindt u meer achtergrondinformatie over ramadan en gezondheid.


Ramadanbrochure

Brochure over Ramadan en gezondheid

Gezondheids tips ramadan

Hier vindt u gezondheidstips voor de ramadanperiode.

Links naar websites over ramadan en gezondheid