NIGZ heeft veel gezondheidstips en een patiëntenfolder voor tijdens de Ramadan

Array

Sinds 1 september is voor moslims in Nederland de vastenmaand ramadan die duurt tot 2 oktober. Voor moslims een periode van bezinning. Veel volwassen moslims zien het als hun plicht om gedurende deze maand te vasten van de eerste dageraad tot zonsondergang. De regels en gebruiken tijdens de ramadan kunnen het genezingsproces van een moslimpatient vertragen of stilleggen. Soms wordt de gezondheid van de patient er zelfs door in gevaar gebracht. Als hulpverlener kunt u samen met de patient een afweging maken tussen uw medische verantwoordelijkheid en de religieuze plicht die de patient voelt. Als er sprake is van een medische noodzaak, is het belangrijk de patient te adviseren om op een andere wijze aan zijn of haar religieuze verplichtingen te voldoen. Het NIGZ heeft goede documentatie om u en uw moslimpatient in deze periode te helpen.


In dit dossier is een ramadanbrochure opgenomen die u aan uw patienten kunt meegeven. De brochure is verkrijgbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Somalisch en Farsi.
Daarnaast vindt u meer achtergrondinformatie over ramadan en gezondheid.


Ramadanbrochure

Brochure over Ramadan en gezondheid

Gezondheids tips ramadan

Hier vindt u gezondheidstips voor de ramadanperiode.

Links naar websites over ramadan en gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen